plny-hrniec_transparent_negativ.png

RECEPT na najlepší zemiakový šalát plný prekvapení a trikov: Všetci sa budú zalizovať!

Tradičný zemiakový šalát s majonézou nesmie chýbať na vianočnom stole.

Nie každý ho vie však pripraviť tak, aby bol lahodný, dobre dochutený a plný vyvážených chutí.

Ak chcete svoj šalát posunúť na vyšší level, naučte s tieto jednoduché triky, ktoré vám s jeho prípravou pomôžu. 

 

 

Vyskúšajte tieto rady z youtube kanála Recepty bez brepty. 

Potrebujeme:

800 g zemiakov (uvaríme si ich v šupke deň vopred)

200 g petržlenu

350 g mrkvy

230 g zeleru

1,5 l vody

2 bobkové listy

celé čierne korenie

4 guľôčky nového korenia

1 PL soli + 1 PL soli

100 ml + 5 PL nálevu z kyslých uhoriek

160 g cibule

3 vajíčka

1 ČL oleja

1 cibuľu

1 PL worcesterskej omáčky

1 PL horčice

110 g kyslých uhoriek

90 g mrazeného hrášku

420 ml majonézy

1 ČL práškového cukru

1 PL octu

Postup:

 

 

Do hrnca si nalejeme vodu, pridáme bobkový listy, koreniny, soľ, nálev z kyslých uhoriek, povaríme 5 minút.

Potom pridáme koreňovú zeleninu. 

Zeleninu varíme 20 minút na miernom ohni. 

 

 

Cibuľu si nakrájame najemno, vložíme ju do sitka a v sitku do hrnca (viď video).

Takto ju povaríme spolu s koreňovou zeleninou 4 minúty. 

Keď je zelenina mäkká, hrniec odstavíme, zeleninu vyberieme a necháme vychladnúť. 

 

 

Do misy si rozbijeme 3 vajíčka, pridáme štipku soli a vymiešame metličkou. 

Na panvicu si nalejeme lyžičku oleja a následne vylejeme na panvicu rozmiešané vajíčka. 

Ohrev znížime na minimum a pod pokrievkou pripravujeme asi 3 minúty. 

 

 

Keď už nie je vajíčko na povrchu tekuté, môžeme obrátiť. 

Z druhej strany osmažíme vajíčka len 1 minútu. 

Vajíčka necháme vychladnúť a medzitým si koreňovú zeleninu pokrájame na malé kúsky. 

 

 

 

Zeleninu si vložíme do misy a zalejeme 5 lyžicami nálevu z uhoriek. 

Posypeme mletým čiernym korením, pridáme cibuľku, ktorú sme si predtým pokrájali a uvarili. 

Posypeme lyžicou soli, pridáme horčicu, nadrobno nakrájané kyslé uhorky, aj na kocky nakrájanú vajíčkovú omeletu. 

 

 

Teraz nasypeme aj mrazený hrášok a všetko dôkladne premiešame.

Vopred uvarené zemiaky si teraz ošúpeme a pretlačíme cez kovovú mriežku do misy s ostatnými surovinami. 

Na záver primiešame 420 ml majonézy. 

 

 

Ešte dochutíme cukrom, octom a soľou podľa potreby. 

Dôležitá rada:

 

 

Takto pripravený šalát nechajte odležať v chladničke cez noc, aby prešiel chuťami. 

Hotovo, šalát môžeme servírovať napríklad s rezňami alebo vyprážaným kaprom.

 

 

Viac informácií sa dozviete v priloženom videu.

Dobrú chuť!

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes