Viedenský zemiakový šalát sa zaobíde bez majonézy, ale je krásne vláčny vďaka vývaru.
Podáva sa v každej viedenskej krčme a reštaurácii ako príloha.
Vyskúšajte ho k tradičnému rezňu alebo len tak, ako ľahkú večeru.
K ťažkým šalátom s majonézou sa už nevrátite.
Výborný recept sme našli na YouTube kanáli Jak v kuchyni.
Potrebujeme:
500 g zemiakov (varný typ A)
100 – 200 ml zeleninového vývaru
1 malá červená cibuľa alebo šalotka
1 lyžica vínneho octu
5 lyžícrastlinného oleja
Hrsť sekanej pažítky
Soľ
Mleté čierne korenie
Postup:
Zemiaky uvaríme v šupke v osolenej vode.
Necháme vychladnúť.
Ošúpeme a nakrájame na kolieska.
Pažíčku nakrájame nadrobno.
Nakrájame si aj cibuľu.
Cibuľu a pažítku preložíme do misky.
Osolíme a zalejeme octom.
Nakrájané zemiaky preložíme do misky.
Ochutíme soľou a korením.
Pridáme cibuľovú zmes a premiešame.
Nalejeme olej – opäť premiešame.
Nakoniec zalejeme zeleninovým vývarom.
Použijeme toľko vývaru, aby bol šalát šťavnatý.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Video návod: