plny-hrniec_transparent_negativ.png

Túto POCHÚŤKU dnes už takmer nikto nevarí, pritom je lacná a absolútne perfektná: Stačí zmiešať zemiaky, cibuľu, slaninu a máte najlepší obed!

Tento recept je jednoduchý a rýchly. Je to ideálne jedlo na obed alebo večeru.

Zemiakový koláč je jedlo, ktoré možno poznáte od svojich starých mám.

 

 

Receptov na zemiakový koláč je mnoho, no základom sú vždy tri suroviny, ktoré má väčšina z vás v kuchyni.

Existuje veľa spôsobov, ako pripraviť zemiaky, ale tento je mimoriadne jednoduchý a podľa portálu kobieta.gazeta. by ho mal zvládnuť každý.  Zemiakový koláč je sýte jedlo, ktoré pripravovali naše staré mamy a mamy. Chutí deťom aj dospelým a s týmto receptom si ho pripravíte jednoduchým spôsobom.

Stačia vám základné suroviny, teda zemiaky, múka a cibuľa. Môžete si ho pripraviť aj v mäsovej verzii s pridaním slaniny.

Nižšie v texte sa dozviete presný postup prípravy.

Tipy:

Do cesta môžete pridať aj kôpor, petržlenovú vňať alebo pažítku.

Koláč môžete podávať s kyslou smotanou alebo šálkou kefíru.

Ak chcete, aby boli koláče chrumkavé, môžete ich pred pečením posypať strúhankou.

Na prípravu zemiakového koláča potrebujeme:

2 kg zemiakov

2 PL hladkej múky

 

 

2 cibule

3 vajcia

250 g údenej slaniny (voliteľné)

soľ

mleté čierne korenie

majorán

Postup:

Na začiatku ošúpeme zemiaky. Na jemno ich nastrúhame.

Vyžmýkame prebytočnú tekutinu, ktorú nalejeme do misky a na chvíľu odstavíme.

Škrob by mal klesnúť na dno. Pridáme ho k zemiakom a vodu vylejeme.

Slaninu a cibuľu nakrájame na kocky.

 

 

Cibuľu so slaninou osmažíme do zlatista. Potom pridáme k zemiakom.

Vajcia rozšľaháme v miske. Rozšľahané vajcia pridáme do zemiakovej hmoty.

Pridáme múku, soľ, čierne korenie, majorán a premiešame.

Cesto vylejeme na vopred vymastený plech.

Vrch posypeme krupicou. Plech vložíme do predhriatej rúry.

Pečieme 1,5 hodiny pri teplote 200°C.

 

Existuje mnoho prísad, ktorými môžete obhatiť zemiakovo-cibuľový koláč a dodať mu tak novú chuť a rozmer.

Tu je niekoľko tipov:

Zelenina:

Mrkva: Nastrúhaná mrkva dodá koláču sladkastú chuť a krásnu farbu.

Paprika: Nakrájaná paprika, červená alebo zelená, prinesie do koláča chrumkavosť a sviežu chuť.

Cukina: Nastrúhaná cukina dodá koláču vlhkosť a jemnú chuť.

Huby: Restované huby dodajú koláču zemitosť a bohatú chuť.

Bylinky a koreniny:

 

 

Kôpor: Nasekaný kôpor dodá koláču sviežu chuť a vôňu.

Petržlenová vňať: Nasekaná petržlenová vňať dodá koláču jemnú chuť a vôňu.

Pažítka: Nasekaná pažítka dodá koláču pikantnú chuť.

Cesnak: Granulovaný alebo prelisovaný cesnak dodá koláču pikantnú chuť.

Majorán: Sušený majorán dodá koláču korenistú chuť.

Čierne korenie: Mleté čierne korenie dodá koláču pikantnú chuť.

Syry:

 

 

Tvaroh: Tvaroh dodá koláču jemnú chuť a krémovú konzistenciu.

Syr eidam: Nastrúhaný syr eidam dodá koláču slanú chuť a krásne sa roztopí.

Mozzarela: Nastrúhaná mozzarella dodá koláču jemnú chuť a vláknitosť.

Mäso:

Saláma: Nakrájaná saláma dodá koláču slanú chuť a chrumkavosť.

Šunka: Nakrájaná šunka dodá koláču slanú chuť a jemnosť.

Klobása: Nakrájaná klobása dodá koláču pikantnú chuť a chrumkavosť.

Zemiaky, cibuľa a múka tvorili základ stravy našich starých rodičov z niekoľkých dôvodov

Dostupnosť: Tieto ingrediencie boli readily available, nakoľko sa pestovali lokálne a boli lacné. To bolo dôležité pre rodiny s nízkym príjmom, ktoré museli nakŕmiť veľa ľudí.

Skladovateľnosť: Zemiaky a cibuľa sa dajú skladovať pomerne dlho, čo bolo dôležité v období, keď neexistovali chladničky a mrazničky.
Výživová hodnota: Tieto ingrediencie sú bohaté na sacharidy, vlákninu a vitamíny, takže dokázali zasýtiť a zároveň poskytnúť telu dôležité živiny.

Všestrannosť: Zemiaky, cibuľa a múka sa dajú použiť na prípravu rôznych jedál, od polievok a prívarkov cez placky a knedle až po koláče a zákusky. To znamenalo, že si každý mohol nájsť recept, ktorý mu chutí.

Tradícia: V mnohých regiónoch boli tieto ingrediencie tradičnou súčasťou kuchyne a recepty sa odovzdávali z generácie na generáciu.

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes