Zemiakový kastról s vynikajúcou omáčkou na francúzsky spôsob!

Rýchle, vynikajúce a najmä na prípravu jednoduché jedlo, ktoré naplní váš domov úžasnou vôňou.

Rýchle, vynikajúce a najmä na prípravu jednoduché jedlo, ktoré naplní váš domov úžasnou vôňou.

Potrebujeme:

2 strúčiky cesnaku

2 stredne veľké cibule

4 lyžice olivového oleja

1 lyžičku sušeného tymiánu

2 lyžice múky

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

500 ml mlieka

250 ml vody

Muškátový oriešok

Soľ a čierne mleté korenie

1 kg zemiakov

100 g strúhaného syra

Postup:

Rúru nastavíme na 180 stupňov. Cesnak ošúpeme a nakrájame nadrobno. Cibuľu očistíme a nakrájame na plátky. Na rozpálenom oleji orestujeme cibuľu a potom pridáme cesnak a tymián. Restujeme asi 5 minút, potom posypeme trochou múky. Dobre premiešame. Zvyšok múky rozmiešame v mlieku zmiešanom s vodou a túto zmes pridáme k cibuli. Necháme zovrieť a varíme za stáleho miešania asi 7-10 minút, kým omáčka nezhustne. Nakoniec pridáme muškátový oriešok, soľ a korenie.

Zemiaky ošúpeme a nakrájame na plátky. Tie uložíme na dno maslom vymastenej misy. Na zemiaky navrstvýme ½ cibuľovej omáčky, uložíme zvyšné zemiaky a opäť prelejeme omáčkou. Nakoniec posypeme strúhaným syrom.

Prikryjeme fóliou a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov 40 minút, potom zložíme fóliu a pečieme ešte približne 15 minút.

Môžeme ihneď podávať! :-)

zdroj: nosalty