Je tisíckrát lepší, ako chlebík z obchodu. Upečte si ho túto Veľkú noc!
Potrebujeme:
300 ml teplej vody
1 lyžicu octu
1 lyžicu oleja
550 g hladkej múky
2 ks uvarených zemiakov
1/2 kocky droždia
2 lyžičky soli
1 lyžičku celej rasce
Postup:
Do 100 ml teplej vody nasypeme cukor, rozdrobíme droždie a počkáme asi 10-15 minút, kým narastie kvások. Do väčšej misky nasypeme preosiatu múku, pridáme ostatné prísady (okrem soli) a do stredu urobíme jamku – do jamky nasypeme kvások a uhnetieme hladké, nelepivé cesto – do cesta pridáme aj soľ. Podľa potreby pridáme múku, ak je cesto príliš tekuté.
Zakryjeme utierkou a na teplom mieste necháme 1 hodinu kysnúť. Potom prenesieme na pomúčenú podložku a vytvarujeme bochník. Už veľmi nehnetieme, aby cesto ostalo vzdušné a nadýchané. Prenesieme na plech, potrieme slanou vodou a vrch trošku pomúčime. Pečieme vo vyhriatej rúre pri tepltoe 200 stupňov asi 45 minút. Po upečení potierme slanou vodou.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)