Lacný zemiakový chlieb našich babičiek: Keď ho na Veľkú noc ho nakrájam k údenému, na šalát už nikto ani nespomenie!

Je tisíckrát lepší, ako chlebík z obchodu. Upečte si ho túto Veľkú noc - je to úplne jednoduché!

Je tisíckrát lepší, ako chlebík z obchodu. Upečte si ho túto Veľkú noc!

Potrebujeme:

300 ml teplej vody

1 lyžicu octu

1 lyžicu oleja

550 g hladkej múky

2 ks uvarených zemiakov

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1/2 kocky droždia

2 lyžičky soli

1 lyžičku celej rasce

Postup:

Do 100 ml teplej vody nasypeme cukor, rozdrobíme droždie a počkáme asi 10-15 minút, kým narastie kvások. Do väčšej misky nasypeme preosiatu múku, pridáme ostatné prísady (okrem soli) a do stredu urobíme jamku – do jamky nasypeme kvások a uhnetieme hladké, nelepivé cesto – do cesta pridáme aj soľ. Podľa potreby pridáme múku, ak je cesto príliš tekuté.

Zakryjeme utierkou a na teplom mieste necháme 1 hodinu kysnúť. Potom prenesieme na pomúčenú podložku a vytvarujeme bochník. Už veľmi nehnetieme, aby cesto ostalo vzdušné a nadýchané. Prenesieme na plech, potrieme slanou vodou a vrch trošku pomúčime. Pečieme vo vyhriatej rúre pri tepltoe 200 stupňov asi 45 minút. Po upečení potierme slanou vodou.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)