plny-hrniec_transparent_negativ.png

Zemiakový chlebík pre lenivých – starodávne cesto bez roboty: Kto nevyskúša, môže ľutovať, vydrží týždeň!

lasika našich prababičiek, ktoré nikdy nemali času na zvyš.

Fantastický chlebík, skoro úplne bez práce.

 

tjn

 

Len zamiešať, dať do rúry a máte fantastický chlebík k obedu, alebo na večeru.

Klasika našich prababičiek, ktoré nikdy nemali času na zvyš.

My sme ho s manželom žartom nazvali chlebík pre lenivých :-) a u nás sa to veľmi ujalo. :-)

 

 

Potrebujeme:

1 kg hladkej múky T 650

1 kocka droždia + vlažná voda (žiaden cukor sa nedáva, kvások vám vyjde aj tak, nemusíte sa báť)

2 stredne veľké uvarené zemiaky

3 lyžičky soli

Voliteľné:

Semienka

Rasca

Postup:

Do misy nasypeme preosiatu múku.

 

 

Urobíme v nej jamku, nalejeme 200 ml vlažnej vody a rozdrobíme droždie.

Počkáme asi 5 minút, kým vyjde kvások.

 

 

Pridáme 2 postrúhané uvarené zemiaky, soľ a toľko vlažnej vody, aby bolo bolo cesto vláčne (nie príliš husté).

Na miešanie môžeme využiť šľahač s nástavcami na cesto.

Miešanie trvá asi 5 minút, netreba hniesť ako klasický chlieb.

 

 

Cesto prikryjeme.

Necháme asi 15-20 minút podkysnúť (kysnutie závisí od teploty prostredia, keď je teplo, vykysne vám aj za 10 minút, v chladnejšom prostredí kysne aj viac ako pol hodinu) .

Premiesime rukou a môžeme pridať rascu, semienka, alebo iné prísady.

 

 

Cesto dáme do vymastenej formy.

Necháme ešte chvíľku podkysnúť a dáme do rúry.

 

tjn

 

V rúre vyhriatej na 270 stupňov pečieme 10-15 minút.

Potom znížime teplotu na 180 stupňov.

Pečieme ešte 1 hodinu.

 

tjn

 

Vyklopíme, necháme vychladnúť a môžeme krájať.

Chlebík skladujeme zabalený do ľanovej utierky, vydrží aj týždeň!

 

 

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Autor: Evka C.

 

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes