Zemiakový chlebík pre lenivých – starodávne cesto bez roboty: Kto nevyskúša, môže ľutovať, vydrží týždeň!

Fantastický chlebík, skoro úplne bez práce.

Len zamiešať, dať do rúry a máte fantastický chlebík k obedu, alebo na večeru.

 

Klasika našich prababičiek, ktoré nikdy nemali času na zvyš.

My sme ho s manželom žartom nazvali chlebík pre lenivých :-) a u nás sa to veľmi ujalo. :-)

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Potrebujeme:

 

1 kg hladkej múky T 650

1 kocka droždia + vlažná voda (žiaden cukor sa nedáva, kvások vám vyjde aj tak, nemusíte sa báť)

2 stredne veľké uvarené zemiaky

3 lyžičky soli

Postup:

 

Do misy nasypeme preosiatu múku.

 

 

Urobíme v nej jamku, nalejeme 200 ml vlažnej vody a rozdrobíme droždie.

Počkáme asi 5 minút, kým vyjde kvások.

Pridáme 2 postrúhané uvarené zemiaky, soľ a toľko vlažnej vody, aby bolo bolo cesto vláčne (nie príliš husté).

Na miešanie môžeme využiť šľahač s nástavcami na cesto.

Miešanie trvá asi 5 minút, netreba hniesť ako klasický chlieb.

 

 

Cesto prikryjeme a necháme asi 30 minút podkysnúť na teplom mieste.

Teplota kysnutia bude variovať podľa teploty v miestnoti.

Ja nechávam kysnúť chlebík počas prípravy iných jedál, kedy je kuchyňa najteplejšia.

Uvidíte, či cesto vykyslo, prípadne môžete nechať aj dlhšie, v teplej kuchyni to však ide naozaj rýchlo.

Premiesime rukou a môžeme pridať rascu, semienka, alebo iné prísady.

Cesto dáme do vymastenej formy, necháme ešte chvíľku podkysnúť a dáme do rúry.

 

 

V rúre vyhriatej na 270 stupňov pečieme 15 minút.

Potom znížime teplotu na 180 stupňov a pečieme ešte 1 hodinu.

 

Vyklopíme, necháme vychladnúť a môžeme krájať.

Chlebík skladujeme zabalený do ľanovej utierky, vydrží aj týždeň!

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

Autor: Evka C.

Foto: tjn
Foto: tjn
Témy:


Pridajte svoj komentár