Dva okúzľujúce recepty na nadýchaný a jemný chlebík, ktorá sa rozplýva na jazyku.
Na prípravu budete potrebovať len zopár jednoduchých surovín a výsledným produktom budete unesení.
Fantastické recepty na najchutnejší domáci chlieb z youtube kanála Helly’s Simple Recipe.
Na recept č. 1 potrebujeme:
1 zemiak (200 g)
250 g mlieka
25 g kryštálového cukru (2 PL)
3 g instantného droždia (1 ČL)
300 g chlebovej múky
3 g soli (1/2 ČL)
28 g masla (2 PL)
Postup:
Ošúpaný a umytý zemiak nakrájame na kocky. Vložíme do rajnice a zalejeme vodou.
Varíme 15 minút na stredne vysokej teplote.
Uvarené zemiaky precedíme, v miske ich roztlačíme.
Pridáme mlieko a dobre premiešame.
Potom pridáme cukor, droždie a dôkladne vymiešame. Misku prikryjeme a necháme kysnúť.
Misku s maslom vložíme na 20-30 sekúnd do mikrovlnky.
Roztopené maslo pridáme do kvásku a zamiešame.
Cez sitko preosejeme múku.Pridáme soľ a dobre premiešame.
Misku prikryjeme a necháme 20 minút odstáť. Samostatnú misku vymastíme rastlinným olejom a preložíme do nej cesto.
Prikryjeme fóliou a utierkou a necháme nakysnúť do dvojnásobného objemu.
Formu na chlieb (20 x 8 x 6 cm) zvnútra potrieme maslom.
Nakysnuté cesto trochu posypeme múkou a vytlačíme vzduch.
Položíme ho na pomúčený stôl, posypeme múkou a pomocou stierky vymiesime.
Cesto rozdelíme na dve časti.
Posypeme múkou a vytvarujeme guľu.
Prikryjeme utierkou a necháme 15 minút odpočívať.
Po uplynutí doby cesto vytvarujeme a vložíme do formy.
Prekryjeme utierkou a necháme 15 minút kysnúť.
Na vrch cesta preosejeme múku.
Formy vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme 25-30 minút pri teplote 190°C.
Keď je povrch zlatohnedý, formy prekryjeme alobalom a pokračujeme v pečení.
Po upečení položíme chlieb na mriežku, aby vychladol.
Môžeme servírovať.
Na recept č. 2 potrebujeme:
1 zemiak (130 g)
15 ml vody (1 PL)
120 g mlieka
1 vajce
3 g sušeného droždia (1 ČL)
25 g kryštálového cukru (2 PL)
28 g neosoleného masla (2 PL)
3 g soli (1/2 ČL)
300 g všestrannej alebo chlebovej múky
100 g mozzarelly
Postup:
Zemiak nakrájame na kocky a vložíme do misky.
Nalejeme vodu.
Prikryjeme tanierom a vložíme do mikrovlnky na 4-5 minút.
Po vybratí z mikrovlnky zemiaky roztlačíme.
Zemiakovú kašu preložíme do väčšej misky, nalejeme mlieko a dobre premiešame.
Pridáme cukor, droždie a zmiešame.
Misku prikryjeme a necháme 5 minút kysnúť. V malej miske vidličkou rozšľaháme vajce.
Maslo vložíme do mikrovlnky na 20-30 sekúnd. Do misky s kváskom pridáme vajce.
Ďalej pridáme soľ, rozpustené maslo a dobre premiešame.
Preosejeme múku a zamiešame.
Cesto vymiesime rukou.
Prikryjeme a necháme 20 minút odpočívať.
Samostatnú misku vymastíme olejom a po dvadsiatich minútach vložíme cesto.
Misku prekryjeme fóliou a utierkou a cesto necháme nakysnúť do dvojnásobného objemu.
Z nakysnutého cesta vytlačíme vzduch a položíme ho na pomúčený stôl.
Z cesta vytvarujeme guľu, prikryjeme miskou a necháme 15 minút odpočívať.
Po uplynutí doby cesto posypeme múkou a pomocou valčeka rozvaľkáme (rozmer cca 20 x 35 cm).
Posypeme nastrúhaným syrom, zrolujeme a pritlačíme okraje.
Cesto vložíme do formy, prikryjeme fóliou a utierkou a necháme nakysnúť do dvojnásobnej veľkosti.
Vrch posypeme preosiatou múkou a vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme 20-25 minút pri teplote 180°C.
Po upečení necháme chlieb vychladnúť a môžeme servírovať
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: