plny-hrniec_transparent_negativ.png

Do múky pridám 1 ZEMIAK a robím takto vždy v pondelok: Najjemnejší zemiakový chlebík na celý týždeň!

Zemiakový chlieb s výbornou chuťou, ktorý navyše aj dlho vydrží!

Dva okúzľujúce recepty na nadýchaný a jemný chlebík, ktorá sa rozplýva na jazyku.

 

 

Na prípravu budete potrebovať len zopár jednoduchých surovín a výsledným produktom budete unesení.

Fantastické recepty na najchutnejší domáci chlieb z youtube kanála Helly’s Simple Recipe.

Na recept č. 1 potrebujeme:

1 zemiak (200 g)

250 g mlieka

25 g kryštálového cukru (2 PL)

3 g instantného droždia (1 ČL)

300 g chlebovej múky

3 g soli (1/2 ČL)

28 g  masla (2 PL)

Postup:

Ošúpaný a umytý zemiak nakrájame na kocky. Vložíme do rajnice a zalejeme vodou.

Varíme 15 minút na stredne vysokej teplote.

 

 

Uvarené zemiaky precedíme, v miske ich roztlačíme.

Pridáme mlieko a dobre premiešame.

Potom pridáme cukor, droždie a dôkladne vymiešame. Misku prikryjeme a necháme kysnúť.

Misku s maslom vložíme na 20-30 sekúnd do mikrovlnky.

 

 

Roztopené maslo pridáme do kvásku a zamiešame.

Cez sitko preosejeme múku.Pridáme soľ a dobre premiešame.

Misku prikryjeme a necháme 20 minút odstáť. Samostatnú misku vymastíme rastlinným olejom a preložíme do nej cesto.

Prikryjeme fóliou a utierkou a necháme nakysnúť do dvojnásobného objemu.

Formu na chlieb (20 x 8 x 6 cm) zvnútra potrieme maslom.

Nakysnuté cesto trochu posypeme múkou a vytlačíme vzduch.

Položíme ho na pomúčený stôl, posypeme múkou a pomocou stierky vymiesime.

 

 

Cesto rozdelíme na dve časti.

Posypeme múkou a vytvarujeme guľu.

Prikryjeme utierkou a necháme 15 minút odpočívať.

 

 

Po uplynutí doby cesto vytvarujeme a vložíme do formy.

Prekryjeme utierkou a necháme 15 minút kysnúť.

Na vrch cesta preosejeme múku.

 

 

Formy vložíme do predhriatej rúry.

Pečieme 25-30 minút pri teplote 190°C.

Keď je povrch zlatohnedý, formy prekryjeme alobalom a pokračujeme v pečení.

 

 

Po upečení položíme chlieb na mriežku, aby vychladol.

Môžeme servírovať.

Na recept č. 2 potrebujeme:

1 zemiak (130 g)

15 ml vody (1 PL)

120 g mlieka

1 vajce

3 g sušeného droždia (1 ČL)

 

 

25 g kryštálového cukru (2 PL)

28 g neosoleného masla (2 PL)

3 g soli (1/2 ČL)

300 g všestrannej alebo chlebovej múky

100 g mozzarelly

Postup:

Zemiak nakrájame na kocky a vložíme do misky.

Nalejeme vodu.

Prikryjeme tanierom a vložíme do mikrovlnky na 4-5 minút.

Po vybratí z mikrovlnky zemiaky roztlačíme.

Zemiakovú kašu preložíme do väčšej misky, nalejeme mlieko a dobre premiešame.

Pridáme cukor, droždie a zmiešame.

 

 

Misku prikryjeme a necháme 5 minút kysnúť. V malej miske vidličkou rozšľaháme vajce.

Maslo vložíme do mikrovlnky na 20-30 sekúnd. Do misky s kváskom pridáme vajce.

Ďalej pridáme soľ, rozpustené maslo a dobre premiešame.

Preosejeme múku a zamiešame.

Cesto vymiesime rukou.

Prikryjeme a necháme 20 minút odpočívať.

Samostatnú misku vymastíme olejom a po dvadsiatich minútach vložíme cesto.

 

 

Misku prekryjeme fóliou a utierkou a cesto necháme nakysnúť do dvojnásobného objemu.

Z nakysnutého cesta vytlačíme vzduch a položíme ho na pomúčený stôl.

Z cesta vytvarujeme guľu, prikryjeme miskou a necháme 15 minút odpočívať.

 

 

Po uplynutí doby cesto posypeme múkou a pomocou valčeka rozvaľkáme (rozmer cca 20 x 35 cm).

Posypeme nastrúhaným syrom, zrolujeme a pritlačíme okraje.

Cesto vložíme do formy, prikryjeme fóliou a utierkou a necháme nakysnúť do dvojnásobnej veľkosti.

 

 

Vrch posypeme preosiatou múkou a vložíme do predhriatej rúry.

Pečieme 20-25 minút pri teplote 180°C.

Po upečení necháme chlieb vychladnúť a môžeme servírovať

 

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes