Tiež milujete jednoduché a rýchle jedlá našich babičiek. Presne takú vám dnes prinášame.
Smaženky sú výbornou pochúťkou zo zemiakov a prísad, ktoré máte práve v kuchyni – môžete do nich pridať syr, kúsky mäsa, šunku, bylinky, alebo nadrobno nakrájanú slaninku.
Ak máte chuť na rýchly obed bez mäsa, toto si určite zamilujete.
Vynikajúce zemiakovo-syrové smaženky na plechu.
Jedlo za pár centov, ktoré zachutí celej rodine.
Potrebujeme:
500 g zemiakov
200 g Eidamu
jarná cibuľka
pažítka
soľ
korenie čierne mleté
rasca celá
Voliteľné:
Sladká červená paprika
Pažítka
Petržlenová vňať
Postup:
Zemiaky si uvaríme v šupke – klasicky v mierne osolenej vode.
Ja varím vždy aj s celou rascou, ale je to na vás (takto varila zemiaky vždy aj moja babička).
Zemiaky ošúpeme a necháme celkom vychladnúť.
Nastrúhame na hrubom strúhadle.
Pripravíme syr – ten tiež nastrúhame nahrubo.
Syr primiešame k zemiakovej hmote.
Pridáme najemno nakrájanú cibuľku a nasekanú pažítku.
Nakoniec ochutíme – použijeme soľ a korenie podľa chuti.
Prípadne môžete použiť aj ďalšie koreniny, napríklad ja červenú papriku.
Zo zmes teraz tvoríme valčeky alebo kopčeky pomocou malej naberačky na zmrzlinu.
Uložíme na plech s papierom na pečenie.
Potrieme olejom alebo maslom.
Pečieme asi 15-20 minút na 200 stupňov.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)