Zemiakovo – slaninová harmonika

Hoci je základom tohto receptu celkom bežná ingrediencia – zemiaky, originálna úprava a spôsob prezentácie posúvajú tento pokrm na celkom novú úroveň. Zabudnite na obyčajnú prílohu a doprajte svojim hosťom skutočný zážitok nie len pre oko, ale aj pre chuťové bunky.

Potrebujeme:

2 kg červených zemiakov

5-6 prúžkov slaniny nakrájaných na menšie kúsky

5 lyžíc olivového oleja

2 lyžičky citrónovej šťavy

10 strúčikov cesnaku

...

1-2 lyžice olivového oleja

2 vetvičky tymianu

Soľ

Čierne mleté korenie

Postup:

Rúru nastavíme na 170 stupňov.

5 lyžíc olivového oleja zmiešame vo väčšej mise s citrónovou šťavou a prelisovaným cesnakom.

Zemiaky dôkladne umyjeme a nakrájame na čo najtenšie kúsky (môžeme použiť strúhadlo na uhorky).

Plátky zemiakov preložíme do cesnakovo-olejovej zmesi a premiešame rukami tak, aby bol zmesou pokrytý každý kúsok.

Plátky zemiakov navrstvíme do zapekacej misy (viď obrázok) s priemerom 25 cm. Pečieme 1 hodinu.

Po hodine vyberieme misu a zemiaky pokvapkáme polivovým olejom. Medzi plátky zemiakov vložíme kúsky slaniny a vetvičky tymianu. Posypeme soľou a korením. Misu vrátime späť do rúry a pečieme ešte 30 – 35 min, alebo kým nie sú zemiaky na vonkajších okrajoch upečené.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)