plny-hrniec_transparent_negativ.png

Ak máte 1 cuketu, 1 zemiak, 3 vajcia a múku skúste tento RECEPT: Zatieni aj klasické zemiakové placky, úplné nebíčko na jazyku!

Výnimočný recept na fantastické placky!

Vychutnajte si tieto fantastické cuketovo – zemiakové placky.

 

 

Sú lahodné, rýchle na prípravu a zamiluje si ich celá rodina.

Vyskúšajte a nebudete ľutovať. Postupujte podľa receptu z YouTube kanála Jednoduché menu.

Tromfnú aj klasicku zo zemiakových placiek

Cuketovo-zemiakové placky prinášajú oproti klasickým zemiakovým plackám viacero výhod:

Chuť: Cukety dodávajú plackám jemnú sladkastú chuť, ktorá skvele dopĺňa slanú chuť zemiakov. Placky tak pôsobia vyváženejšie a chutnejšie.

Zdravie: Cukety sú bohaté na vitamíny a minerály, ako sú vitamín C, draslík a horčík. Zároveň obsahujú menej kalórií a sacharidov ako zemiaky. Vďaka tomu sú cuketovo-zemiakové placky zdravšou alternatívou.

Všestrannosť: Cukety sa dajú ľahko kombinovať s rôznymi prísadami, ako sú bylinky, syr, cesnak, cibuľa, či huby. To umožňuje širokú variabilitu chutí a variácií placiek.

Jednoduchosť: Príprava cuketovo-zemiakových placiek je nenáročná a zvládne ju aj začínajúci kuchár. Postup je veľmi podobný ako pri klasických zemiakových plackách.

Na cuketovo-zemaikové placky potrebujeme:

1 cuketu

1 zemiak

3 vajíčka

200 ml mlieka

100 g hladkej múky

soľ

1 ČL kypriaceho prášku do pečiva

malý zväzok jarnej cibuľky

kôpor podľa chuti

olivový olej

Postup:

Vajíčka si rozklepneme do misky a vyšľaháme metličkou.

 

 

Pridáme mlieko, osolíme a nasypeme múku.

Nezabudneme pridať kypriaci prášok.

Cuketu si umyjeme, odkrojíme konce a nastrúhame ju na hrubom strúhadle.

Osolíme a necháme 15 minút odpočívať, aby pustila vodu.

Zemiak si očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle.

Jarnú cibuľku si umyjeme a nasekáme nadrobno.

 

 

Kôpor si nasekáme a pridáme do misky k cibuľke.

Následne pridáme aj vyžmýkanú cuketu.

Na panvicu si nalejeme trochu olivového oleja a rozhorúčime.

Navrstvíme tenkú vrstvu hmoty a vytvarujeme do placky. 

Opekáme z oboch strán dozlatista a pokračujeme v tomto postupe, kým sa všetka hmota neminie.

Placky sú hotové, môžete ich servírovať.

 

 

Celý postup si môžete pozrieť v priloženom videu.

Ako servírovať cuketovo-zemiakové placky?

Tu je niekoľko nápadov:

Samostatne:

Placky môžete jednoducho servírovať teplé so smotanou, jogurtom alebo kyslou smotanou. Môžete ich dochutiť soľou, korením, bylinkami (napríklad petržlenovou vňaťou, kôprom) alebo cesnakom.

S omáčkou:

Placky môžete podávať s rôznymi omáčkami, napríklad:

Rajčinová omáčka: Klasická omáčka, ktorá sa hodí k zemiakovým a cuketovým plackám. Môžete ju pripraviť z čerstvých alebo konzervovaných rajčiakov, cibule, cesnaku a byliniek.

Hubová omáčka: Táto bohatá a krémová omáčka dodá plackám chuť lesa. Môžete ju pripraviť z čerstvých alebo sušených húb, cibule, cesnaku, smotany a byliniek.

Jogurtová omáčka: Osviežujúca a ľahká omáčka, ktorá sa hodí k letným jedlám. Môžete ju pripraviť z jogurtu, kyslej smotany, cibule, cesnaku, byliniek a korenia.

Salsa: Pikantná omáčka, ktorá dodá plackám chuť Mexika. Môžete ju pripraviť z paradajok, cibule, papriky, chilli papričiek, koriandra a limetkovej šťavy.

Ako prílohu:

Placky môžete servírovať ako prílohu k mäsu, rybám alebo zelenine. Môžete ich piecť v rúre alebo smažiť na panvici.

Dobrú chuť!

 

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash

Najlepšie recepty na dnes