Milujem domáce pečivo, ale toto je u nás doma úplne top. Nekysnuté zemiakové venčeky pečiem každý víkend, ale aj na oslavy a rodinné posedenia. ide o vynikajúcu slanú pochúťku, ktorú môžete pokojne podávať aj namiesto klasického pečiva.
Kedže cesto nekysne, stačí vám 30 minút od začiatku práce a môžete podávať.
Za mňa určite vynikajúci nápad na slané chutné pohostenie, alebo chrumkáče k tele.
Recept je hrnčekový, takže nepotrebujete žiadnu váhu a recept toleruje aj fakt, že každý zemiak môže mať inú váhu.
Potrebujeme:
1 hrnček varených zemiakov
1 hrnček polohrubej múky
soľ, štipka prášku do pečiva
1 lyžice mlieka
1 vajíčko na potretie
Na vrch:
Sezamové semienko
Ľanové semienko
Rascu
Hrubozrnnú soľ
Postup:
Zemiaky s klasicky uvaríme v mierne slanej vode.
Po uvarení scedíme, ošúpeme a necháme vychladnúť.
Zemiaky nastrúhame do misky.
Pridáme múku, soľ, mlieko, prášok do pečiva a spracujeme cesto.
Cesto je hutné, jednotné a dobre sa s ním pracuje a dobre sa tvaruje.
Teraz pristúpime k formovaniu jednotlivých krúžkov alebo praclíkov (cesto sa dá vytvarovať do akéhokoľvek tvaru).
Cesto rozdelíme na rovnaké kúsky, vyvaľkáme a stočíme – do tvaru krúžku, praclíka, alebo tyčinky.
Prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným vajíčkom.
Vrch praclíkov môžeme posypať makom, sezamom alebo hrubou soľou.
Pečieme na 180 ° C do zlatistej farby.
Je to výborné a naozaj rýchle domáce pečivo, určite odporúčam skúsiť.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)