Zemiakové šišky so syrom pečené v rúre

Milujem šišky, ale kedže sa snažím vyhýbať vyprážaným jedlám, rozhodla som sa vyskúšak verziu pečenú v rúre. Výsledok bol skutočne vynikajúci. Ak aj vy chcete chutnú zmenu a namiesto sladkej dobroty zatúžite po slaných koláčikoch s výbornou syrovou náplňou, tento recept vás určite poteší!

Potrebujeme (na 12 porcií):

450 g hladkej múky

350 ml vlažného mlieka

20 g droždia

1 lyžičku cukru

1 lyžičku soli

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

50 g masla

2 žĺtky

250 g zemiakov

Náplň:

200  -250 g mäkšieho syra (balkánsky, cootage syr, príp. tučný tvaroh)

1 ½ lyžičku zelených byliniek (kôpor, pažítka, petržlenová vňať)

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Zemiaky očistíme, nakrájame a uvaríme v slanej vode. Potom scedíme, necháme vychladnúť a postrúhame.

Do menšej misky nalejme trochu teplého mlieka, pridáme cukor, rozdrobené droždie a počkáme, kým vyjde kvások.

Vo väčšej miske medzitým zmiešame zemiaky s múkou, zvyšným mliekom (namiesto mlieka môžeme použiť jogurt), žĺtkami, maslom a kváskom a vypracujeme vláčne cesto. Misku potom prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste 45 minút až 1 hodinu.

Kým cesto kysne, pripravíme si náplň. Syr zmiešame s bylinkami, soľou a korením. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme a potom z neho vykrajujeme okrúhle tvary, do ktorých stredu navrstvíme približne 1 – 2 lyžičky plnky. Potom vyformujeme tvar šišky.

Naplnené šišky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 10 minút podkysnúť. Potom vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 30 minút pri teplote 190 stupňov, alebo kým povrch nie je zlatistý a chrumkavý.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)