Všetci sa ma pýtajú, ČO som dala do tej zemiakovej kaše, že je taká výborná: KUCHÁRSKY TRIK, ktorý ju posunie na úplne iný level!

Zemiakové pyré vie pripraviť asi každý.

Nie vždy je však chutné, jemné a lahodné. 

Naučte sa tento trik, ktorý sa môže zdať neobvyklý, ale posunie zemiakové pyré na vyšší level. 

 

 

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Odporúča ho aj portál impact.

Na prvý pohľad je zemiakové pyré veľmi jednoduché na prípravu. 

Existujú však kuchárske triky, vďaka ktorým je zemiaková kaša skutočnou lahôdkou a nielen nudnou prílohou.

 

 

 

 

Mnohé gazdinky sa sťažujú, že ich zemiakové pyré je nevýrazné, chýba mu nadýchaný objem a vôbec nevyzerá ako z kuchárskej knihy.

Dnes sa dozviete o veľmi užitočnom triku, ktorý sa oplatí vyskúšať. 

V prvom rade je veľmi dôležitý správny výber zemiakov. 

 

 

Vyberajte biele zemiaky, pretože majú vyšší obsah škrobu, majú menej pevnú textúru, čiže sú drobivejšie a dodajú pyré krémovejšiu konzistenciu.

Ak ich nemáte, môžete použiť aj červené zemiaky.

Ako urobiť zemiakové pyré ako z kuchárskej knihy?

 

 

Zemiaky ošúpeme, nastrúhame a vytlačíme z nich šťavu. 

Potom sa uvaria v studenej vode, ktorá musí na dva prsty presahovať úroveň zemiakov.

Podľa chuti dosolíme a necháme povariť 20 – 25 minút do mäkka.

 

 

Dobre scedíme, necháme pár minút podusiť, aby sa neskôr chuť masla a mlieka ešte zvýraznila.

Lahodné pyré by nemalo mať hrudky, preto použijeme pučidlo na zemiaky (ak nemáme veľa času, môžeme použiť aj ručný mixér).

Následne prejdeme k zapracovaniu mlieka a masla.

 

 

Maslo musíme zvoliť s obsahom tuku aspoň 80% a mlieko musí mať 3,5 % tuku.

Do zemiakovej kaše pridáme horúce mlieko a zmes rozmixujeme ručným mixérom.

Na kilogram zemiakov stačí 300 ml plnotučného mlieka.

 

 

Aby sme získali krémovú textúru, pridáme 120 g masla, čo je o niečo viac ako pol balenia.

Pridáme studené maslo – nemusí mať izbovú teplotu.

Miešame pyré, kým sa všetko mlieko a maslo nespojí.

Následne dochutíme soľou a korením, potom pridáme túto netradičnú surovinu, ktorá mu dodá extra nadýchanú konzistenciu.

Tou surovinou je ocot. 

 

 

Pridáme lyžičku octu a dobre všetko premiešame.

Pyré je pripravené na servírovanie.

Dobrú chuť!

 

 

Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn