Chutné slané posúchy zo vzdušného cesta.
Lahodné posúchy podľa nášho receptu majú veľmi neobvyklý tvar a zaujímavú chuť – je to obľúbený pokrm mojich najbližších.
Vynikajúci recept na jemné domáce pečivo z youtube kanála Piekarnia Lesi.
Potrebujeme:
400 ml vody
20 g cukru
10 g suchého droždia
2 bielky
60 ml rastlinný olej
650 g pšeničnej hladkej múky
8 g soli
3 zemiaky
1 PL soli
20 g masla
mleté čierne korenie
100 g mozzarelly
kukuričný škrob
150 g masla
žĺtok na potretie
Postup:
Do hlbokej misy nalejeme vodu izbovej teploty.
Nasypeme cukor, droždie a metličkou miešame, kým sa droždie nerozpustí.
Potom do zmesi nalejeme bielok, olej a metličkou dobre premiešame.
Postupne cez sitko preosejeme múku, pridáme soľ a stierkou vymiesime.
Pokračujeme v miesení cesta rukami.
Múkou posypeme stôl, preložíme cesto a vymiesime mäkké, mierne lepivé cesto.
Misu vymastíme olejom.
Vložíme cesto, prekryjeme fóliou a utierkou a necháme kysnúť 60-80 minút.
Do rajnice pridáme nakrájané zemiaky a zalejeme vodou.
Pridáme soľ a varíme ich na miernom ohni do mäkka.
Z nakysnutého cesta vytlačíme vzduch, preložíme na stôl a vytvarujeme jednu veľkú guľu.
Cesto rozdelíme na 12 rovnakých častí.
Ruky si naolejujeme a z každého kúska cesta vytvarujeme guľku.
Guľky poukladáme na podnos, prekryjeme fóliou a necháme 10 minút odpočívať.
Uvarené zemiaky roztlačíme v miske na kašu.
Pridáme zmäknuté maslo, čierne korenie a suroviny zmiešame.
Do zmesi pridáme nastrúhanú mozzarellu a zamiešame.
Stôl posypeme kukuričným škrobom a z guľky cesta vyvaľkáme kruh s priemerom 25 cm.
Cesto potrieme roztopeným maslom a dva okraje prehneme smerom do stredu (viď video).
Potom cesto opäť potrieme maslom a dva kraje prehneme do stredu (viď video).
Do stredu cesta pridáme plnku a okraje spojíme, aby nám vznikla taštička (viď video).
Spoje prstami prištipneme a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Prekryjeme utierkou a necháme 15 minút odpočívať.
Po uplynutí doby roztlačíme rukou a potrieme rozšľahaným žĺtkom.
Pečieme v predhriatej rúre na 180°C 25-30 minút.
Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod nájdete TU