plny-hrniec_transparent_negativ.png

Toto v obchode nekúpite: Toto tajomstvo, ktoré pozná len málokto, ma naučila moja mama!

Chutné slané posúchy zo vzdušného cesta.

Lahodné posúchy podľa nášho receptu majú veľmi neobvyklý tvar a zaujímavú chuť – je to obľúbený pokrm mojich najbližších.

 

 

Vynikajúci recept na jemné domáce pečivo z youtube kanála Piekarnia Lesi.

Potrebujeme:

400 ml vody

20 g cukru

10 g suchého droždia

2 bielky

60 ml rastlinný olej

650 g pšeničnej hladkej múky

8 g soli

3 zemiaky

1 PL soli

20 g masla

mleté čierne korenie

100 g mozzarelly

kukuričný škrob

150 g masla

žĺtok na potretie

Postup:

Do hlbokej misy nalejeme vodu izbovej teploty.

Nasypeme cukor, droždie a metličkou miešame, kým sa droždie nerozpustí.

 

 

Potom do zmesi nalejeme bielok, olej a metličkou dobre premiešame.

Postupne cez sitko preosejeme múku, pridáme soľ a stierkou vymiesime.

 

 

Pokračujeme v miesení cesta rukami.

Múkou posypeme stôl, preložíme cesto a vymiesime mäkké, mierne lepivé cesto.

 

 

Misu vymastíme olejom.

Vložíme cesto, prekryjeme fóliou a utierkou a necháme kysnúť 60-80 minút.

 

 

Do rajnice pridáme nakrájané zemiaky a zalejeme vodou.

Pridáme soľ a varíme ich na miernom ohni do mäkka.

 

 

Z nakysnutého cesta vytlačíme vzduch, preložíme na stôl a vytvarujeme jednu veľkú guľu.

Cesto rozdelíme na 12 rovnakých častí.

 

 

Ruky si naolejujeme a z každého kúska cesta vytvarujeme guľku.

Guľky poukladáme na podnos, prekryjeme fóliou a necháme 10 minút odpočívať.

 

 

Uvarené zemiaky roztlačíme v miske na kašu.

Pridáme zmäknuté maslo, čierne korenie a suroviny zmiešame.

 

 

Do zmesi pridáme nastrúhanú mozzarellu a zamiešame.

Stôl posypeme kukuričným škrobom a z guľky cesta vyvaľkáme kruh s priemerom 25 cm.

 

 

Cesto potrieme roztopeným maslom a dva okraje prehneme smerom do stredu (viď video).

Potom cesto opäť potrieme maslom a dva kraje prehneme do stredu (viď video).

 

 

Do stredu cesta pridáme plnku a okraje spojíme, aby nám vznikla taštička (viď video).

Spoje prstami prištipneme a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

 

 

Prekryjeme utierkou a necháme 15 minút odpočívať.

Po uplynutí doby  roztlačíme rukou a potrieme rozšľahaným žĺtkom.

 

 

Pečieme v predhriatej rúre na 180°C 25-30 minút.

Môžeme servírovať.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod nájdete TU

 

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes