Tieto placky sú ľahké, sýte a chutia výborne. Nemusíte sa báť, že by ste z nich pribrali – neobsahujú žiadnu múku a kyslá kapusta vám ešte podporí trávenie. Sú veľmi chutné, my si ich robíme aj len-tak k telke, alebo ako ľahkú večeru. Ak nemáte doma solamyl, použite obyčajné ovsené vločky, ktoré dáte na chvíľu namočiť do horúcej vody, aby napučali.
Potrebujeme:
3 väčšie zemiaky
2-3 hrste kyslej kapusty
1 žĺtok
4 lyžice solamylu
Soľ a korenie podľa chuti
Repkový olej
Postup:
Zemiaky ošúpeme a nastrúhame najemno. Vymačkáme väčšinu škrobu a pridáme kyslú kapustu – je dobré nakrájať si ju na drobnejšie. Pridáme aj solamyl, žĺtok, ochutíme soľou a korením a dobre premiešame.
Placky môžeme robiť na tri spôsoby – buď piecť na plechu vystlanom papierom na pečenie. Piecť na neprilnavej panvici s hrubým dnom bez oleja – tieto dve možnosti sú najzdravšie. Ak sa bojíte, že by sa pripálili, tak panvicu len potrite trochou repkového oleja a opekajte z oboch strán dozlatista.