plny-hrniec_transparent_negativ.png

Zemiakové placky bez strúhania

Vynikajúci recept na lahodné zemiakové placky, ktoré pripravíte bez pracného strúhania.

 

 

Ideálne na rýchly a sýty obed.

Navyše, tieto placky sú aj veľmi chutné a dokonca tromfnú aj klasiku zo strúhaného cesta.

Ak si schcete uľahčiť prípravu obeda a pritom jedlu neubrať na chuti, tento recept je presne pre vás.

 

 

Potrebujeme:

500 g zemiakov

1 malá cibuľa

2 strúčiky cesnaku

1 vajce (alebo 1 polievková lyžica mletých ľanových semienok v 3 polievkových lyžiciach vriacej vody)

asi 40 g pšeničnej hladkej múky

soľ a korenie podľa chuti

repkový olej na vyprážanie

Postup:

 

 

Zemiaky ošúpeme a umyjeme.

Uvaríme do mäkka v osolenej vode.

Scedíme a necháme vychladnúť.

 

 

Cibuľu ošúpeme a nakrájame.

Orestujeme dosklovita v malom množstve dobre rozohriateho oleja.

Na záver pridáme prelisovaný cesnak.

 

 

Uvarené zemiaky rozdrvíme lisom alebo vidličkou.

Spojíme ich so zeleninou z panvice, potom posypeme múkou a pridáme vajíčko.

Všetko dochutíme soľou a korením.

 

 

Z hmoty vytvoríme nie veľmi hrubé palacinky, ktoré vyprážajte na strednom ohni.

Keď sú z oboch strán opečené, odstráňte prebytočný tuk a podávajte.

Zemiakové placky bez strúhaných zemiakov výborne chutia s kyslou smotanou alebo hubovou omáčkou .

 

 

Na našej stránke nájdete ďalšie nápady na zemiakové placky.

Vyskúšate pochúťku obohatenú o chutný syr .

 

 

Sú mimoriadne aromatické.

Možno vás zláka aj pochúťka s prídavkom klobásy.

Druhý spôsob – Placky bez strúhania zo surových zemiakov

Prvotriedne zemiakové placky bez strúhania zemiakov.

Zaručene chrumkavé a fantasticky chutné.

 

 

Potrebujeme

1 kg zemiakov

300 g cibule

2 vajcia

2 polievkové lyžice múky

soľ, korenie podľa chuti

rastlinný olej

Na omáčku:

300 gramov bravčového mäsa

300 gramov paradajkovej omáčky

100 mililitrov vody

1 lyžička soli

1 lyžička cukru

pol lyžičky čierneho korenia

Postup:

Zemiaky ošúpeme a nakrájame na 4 časti.

 

 

To isté spravíme s ošúpanou cibuľou.

Zeleninu preložíme do misky mixéra a rozmixujeme sa na homogénnu hmotu.

Hotová hmota sa prenesie do misy, pridáme vajcia, soľ a korenie.

Pridajte múku a dôkladne premiešajte.

Nalejte na palvicu olej.

Pomocou naberačky vrstvite na panvicu zemiakovú zmes a opečte z oboch strán dozlatista.

Potom placky preložíme na dosku potiahnutú vystlanú papierovou utierkou.

Na mäsovú omáčku:

Mäso a cibuľu nakrájajte na veľké kúsky a pomelte ich v mlynčeku na mäso alebo v mixéri.

Na panvicu zahrejterastlinný olej a preložte na panvicu mäsovú zmes.

Restujte, kým sa neoparí tekutina. Potom pridajte paradajkovú šťavu, cukor, soľ a čierne korenie.

Zmiešame s vodou a zmes nalejeme k mäso.

Všetko dobre premiešajte a nechajte restovať ďalších 5-7 minút.

 

Omáčku podávame s plackami.

Ak chcete, do cesta na placky môžete pridať aj cuketu, papriku, alebo nakrájané huby.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes