plny-hrniec_transparent_negativ.png

Zemiakové placky bez múky a bez vysmážania: Sú oveľa ľahšie, ako tie tradičné!

Zemiakové placky jeme celý rok, no práve jeseň je obdobím, kedy chutia najlepšie.

Ich jedinou nevýhodou je obsah kalórií a kvôli mastnote môžu byť ťažšie stráviteľné. 

Máme však pre vás rady, vďaka ktorým budú rovnako chutné, ale ľahšie a menej mastné.

 

 

Máme však pre vás recept z portálu mojegotowanie, vďaka ktorému budú oveľa ľahšie, no rovnako chutné.

Vyskúšajte tento recept na zemiakové placky, ktoré neobsahujú múku a nie sú vyprážané na oleji.

A vôbec sa nemusíte báť, že by im to ubralo na lahodnej chuti.

Klasické zemiakové placky pozostávajú zo zemiakov, múky, vajíčka, cibule, cesnaku, korenín a samozrejme soli.

 

 

V našej verzii nahradíme múku prosom.

Tieto placky sa pripravujú len z 3 ingrediencií, sú jemné, lahodné a na ich upečenie nepotrebujete ani panvicu.

Potrebujeme:

1 kg zemiakov

2 vajcia

90 g uvareného prosa

soľ

čierne mleté korenie

Postup:

Zemiaky si umyjeme, ošúpeme a nastrúhame.

 

 

Prebytočnú vodu, ktorú pustia nastrúhané zemiaky zlejeme a hmotu vyžmýkame. 

Pridáme uvarené proso a všetko rozmixujte v mixéri na jednotnú konzistenciu.

Pridáme vajcia, dochutíme soľou a korením.

Rúru predhrejeme na 180 stupňov.

 

 

Na plech dáme papier na pečenie a lyžicou formujeme placky.

Vložíme do predhriatej rúry na 20-25 minút.

Hotové zemiakové placky podávame samotné alebo s obľúbenou omáčkou.

 

 

Čo robiť, aby klasické zemiakové placky nenasiakli tukom

Ak dávate predsa len prednosť klasickým zemiakovým plackám, často sa stane, že príliš nasiaknu tukom.

Našťastie my vieme, ako tomu zabrániť – stačí len trochu zo suroviny, ktorý má snáď každý z nás v kuchynskej skrinke.

 

 

Zemiakové placky sú plné tuku?

Toto obľúbené zemiakové jedlo si z času na čas dopraje každý.

Žiaľ, zemiakové placky majú tendenciu „upiť sa do bezvedomia“ v tuku na vyprážanie.

 

 

Našťastie vieme, ako tomu zabrániť.

Stačí len do cesta pridať trochu z produktu, ktorý má snáď každý z nás v kuchynskej skrinke.

Ide o obyčajný biely ocot, ktorý nechýba hádam v žiadnej slovenskej kuchyni.

A ešte jedna dôležitá vec – pred vložením cesta do panvice ho dobre vyžmýkajte – čím menej zemiakovej vody, tým budú placky chrumkavejšie.

 

 

Potrebujeme:

1 kg zemiakov

2 PL hladkej múky (množstvo závisí od múčnatosti zemiakov)

1 malú cibuľu

1 väčšie vajce

 

 

soľ

mleté čierne korenie

rastlinný olej na vyprážanie

1 PL liehového octu

 

 

Postup:

Zemiaky ošúpeme.

Na strúhadle na jemno nastrúhame.

Môžeme ich aj pomlieť v kuchynskom robote.

 

 

Z nastrúhaných zemiakov nad miskou dôkladne vyžmýkame tekutinu.

(Odporúčame použiť gázu alebo utierku).

Po niekoľkých minútach sa škrob oddelí od tekutiny.

 

 

Tekutinu opatrne vylejeme.

Škrob pridáme k zemiakom.

Cibuľu nastrúhame rovnako ako zemiaky.

 

 

Nastrúhanú cibuľu pridáme k zemiakom do misky.

Potom pridáme vajce.

Ďalej pridáme soľ a čierne korenie podľa chuti.

 

 

Nakoniec pridáme ocot a múku.

Dôkladne premiešame.

Na panvici zohrejeme olej.

 

 

Naberačkou nanesieme cesto do panvice.

Na miernom ohni osmažíme do zlatista z oboch strán.

Môžeme servírovať so smotanou, prípadne obľúbenou omáčkou.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: unsplash

Najlepšie recepty na dnes