Moja starká vždy tvrdila, že do každého cesta na chlieb a domáce pečivo treba pridať zemiaky, aby dlho vydržalo a pečivo bolo vláčne a ešte chutnejšie.
Jej radu si strážim ako oko v halve dodnes.
Prinášam vám dva perfektné recepty na domáce pečivo zo zemiakového cesta.
Prvým sú vynikajúce žemle a tým druhým 100-ročný recept na chlebík.
Jednoduché zemiakové žemle
Pripravte si doma nadýchané žemle podľa starého receptu.
Vhodné ako príloha k studenej alebo teplej kuchyni. A čo je najdôležitejšie, žemle ostávajú chrumkavé dlhé dni.
Potrebujeme:
2 zemiaky (250 g)
500 g hladkej múky
2 ČL kryštálového cukru
7 g instantného droždia
230 ml vody
2 ČL soli
30 g rastlinného oleja
Postup:
Zemiaky poprepichujeme špajľou a dáme ich piecť na 10 minút do rúry alebo mikrovlnnej rúry, prípadne uvaríme ako zvyčajne.
Potom ich pretlačíme do taniera.
Pretlačené zemiaky vysypeme do misky a necháme vychladnúť.
Potom pridáme múku, droždie, cukor, olej, rukami zamiešame, pridáme soľ, vodu a miešame, kým nám nevznikne cesto.
Do misy nalejeme trochu oleja, rozotrieme, vložíme cesto naspäť, prekryjeme pokrievkou a necháme 2 hodiny kysnúť.
Cesto vyberieme, posypeme múkou, ručne rozvaľkáme do tvaru sendviča a rozdelíme na 6 častí.
Cesto ušúľame do tvaru väčšej žemle, uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, prekryjeme fóliou a necháme kysnúť ďalších 20 minút.
Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme 30 minút pri teplote 180°C.
Dozlatista upečené žemle môžeme servírovať.
Recept na 100-ročný zemiakový chlebík
Fantastický chlieb, ktorý je takmer bez práce.
Stačí uvariť 3 menšie zemiaky, ktoré sa len nastrúhajú a pridajú rovno do cesta.
Vďaka tomuto starému vylepšeniu je chlieb bextra jemný.
Potrebujeme:
1 kg hladká múka
1 kocka droždie
400 ml vlažná voda
3 ks (menšie) uvarený zemiak
3 lyžičky soľ
Postup:
Hladkú múku preosejeme do misky.
Do stredu urobíme jamku, pridáme 3 zarovnané lyžičky soli.
V pohári s 200 ml vody rozpustíme droždie a necháme chvíľu odstáť.
Vzíjde kvások, ktorý pridáme k múke.
Pridáme aj nastrúhané zemiaky a vypracujeme hladké cesto.
Ak máte cesto príliš husté, pridajte ešte vodu.
Ak je zase cesto príliš riedke, pridajte trochu viac múky (záleží na kvalite múky).
Guľôčku cesta prikryjeme utierkou.
Necháme kysnúť na teplom mieste asi 20 minút.
Po 20 minútach môžete pridať rascu alebo iné semienka.
Cesto preložíme do jánskeho skla (dno som vyložila papierom na pečenie).
Necháme chvíľu kysnúť.
Povrch ostrým nožom nakrojíme a dáme piecť.
Pečieme 15 minút na 270 stupňov (nastavte vašu najvyššiu teplotu v rúre).
Potom teplotu znížime na 180 stupňov.
Dopečieme ďalších 55 minút – sledujeme.
Po upečení necháme vychladnúť a krájame.
Vynikajúci vianočný chlebík je pripravený.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)