plny-hrniec_transparent_negativ.png

Stačili im 4 zemiaky, 60 g masla, múka a nasýtili celú rodinu: Zemiakové pampúchy starých materí – najchutnejšia náhrada chlebíka!

Stačí pár zemiakov a máte fantastickú náhradu chlebíka, prílohu k polievkam, omáčkam, alebo pochúťku, ktorá sa dá jesť aj sama.

Potrebujeme:

1/2 kg sypkých zemiakov (asi 3-4 ks zemiakov)
60 g masla
60 g polohrubej múky
1 ČL prášku do pečiva
trochu strúhaného muškátového orieška
soľ a čerstvo pomleté čierne korenie

Postup:

Zemiaky uvaríme v šupe a necháme ich poriadne vychladnúť, najlepšie v prázdnom horúcom hrnci, v ktorom sa varili. Zbavia sa tak vody a výsledné cesto sa nebude príliš lepiť pri pečené. Zemiaky ošúpeme a pretlačíme cez lis. Primiešame mäkké maslo, múku, prášok do pečiva a čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok. Soľ a čierne korenie podľa chuti. Zamiesime masu na hladké cesto, ktoré bude odlepovať od rúk a nechajáme chvíľu odpočívať.

Na sporáku rozohrejeme liatinovú platňu, v dlaniach vyformujeme malé pampúchy a necháme ich mierne pomúčené opekať z každej strany do zlatista. Hotové si ich natrieme masťou, alebo maslom masťou, požívame ako náhradu pečiva, omáčke alebo polievkw.

Najlepšie recepty na dnes