plny-hrniec_transparent_negativ.png

Úžasné zemiakové pagáče podľa pani Márie: Upiekla som z kila múky a aj tak ich bolo málo, najlepší recept!

Úžasné zemiakové pagáčiky, ktorých autorkou je pani Mária Palečková. Pagáčiky sú vynikajúce, nadýchané, mäskučké a veľmi chutné.

Úžasné zemiakové pagáčiky, ktorých autorkou je pani Mária Palečková. Pagáčiky sú vynikajúce, nadýchané, mäkučké a veľmi chutné.

Myslela som si, že pripraviť ich z kila múky je príliš, ale nevydržali ani do večera. Odporúčam všetkými desiatimi.

Potrebujeme:

1 kg hladká múka

4 lyžičky soli

1 vajce + 1 žĺtok

2 dcl oleja

42 g čerstvého droždia

1 čl cukru

500 ml mlieka

250 g masla

5 väčších zemiakov uvarených v šupke

Postup:

najskôr si pripravíme kvások. Vo vlažnom mlieku rozmelíme droždie a pridáme cukor, necháme vyjsť kvások.

Zatiaľ si preosejeme múku, pridáme soľ, vajcia, olej a mlieko s droždím, zamiesim cesto, postupne pridávame mlieko (mlieko pridávame podľa potreby, možno budete potrebovať viac, alebo menej, riadime sa podľa konzistencie cesta).

Vypracujeme hladké cesto, ktoré prikryjeme a nechám nakysnúť.

Potom cesto rozvaľkáme a nastrúhame naň zemiaky a maslo.

Cesto poskladáme z bokov smerom do stredu a necháme odpočívať asi 15-20 minút.

Tento postup zopakujeme 3x , potom rozvaľkáme a vykrojíme pagáčiky. Pagáče potriem vajíčkom a nechám ešte chvíľu nakysnúť na plechu.

Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 st. asi 25 min.

Každý sa riadi podľa svojej rúry.

Prajeme vám dobrú chuť! :-) 

 

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes