Zemiakové pagáče mäkké ako pena: Lepšie ste ešte neochutnali!

Vždy keď sme doma už prejedení sladkého, príde čas na prípravu nejakej pochúťky, ktorá neobsahuje cukor.

Tak som sa rozhodol, že pripravím ľahučké zemiakové pagáčiky podľa nášho jednoduchého receptu a výsledkom sme boli všetci nadšení.

Vynikajúci recept na nadýchané pagáčiky z youtube kanála szazsu.

Potrebujeme:

40 dkg zemiakov (hmotnosť už očistených)

500 g hladkej múky

...

10 dkg masla alebo margarínu

10 dkg tuku

2 žĺtky (alebo jedno celé vajce)

1 dkg soli

2,5 dkg čerstvého droždia (7 g sušeného)

1/2 šálky mlieka

štipku cukru

1 vajce na vymastenie

Postup:

 

 

Do hlbokej misky s múkou pretlačíme uvarené a nakrájané zemiaky.

Do pohára s mliekom nadrobíme droždie, pridáme cukor a zamiešame.

 

 

Do misy pridáme žĺtky, tuk a zmäknuté maslo.

Potom pridáme soľ, kvások a rukou zamiešame.

Vymiesime cesto.

 

 

Cesto preložíme na pomúčenú podložku, vymiesime a vytvarujeme z neho guľu.

Potom ho vložíme späť do misy.

Prekryjeme a necháme kysnúť, kým nezdvojnásobí objem.

 

 

Cesto rozvaľkáme na pomúčenej tvrdej podložke na hrúbku prsta.

Potom do cesta spravíme nožom jemné zárezy po celej dĺžke (viď video).

 

 

Pomocou okrúhlej formičky povykrajujeme z cesta kruhy.

Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.

 

 

Pagáče potrieme rozšľahaným vajíčkom.

Plech vložíme do predhriatej rúry na 200°C.

Pečieme cca 20 minút, kým nebudú pagáče do zlatista.

 

 

Jemné pagáčiky môžeme servírovať.

Dobrú chuť!

Video návod:

 

 

 

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pexels