Moja mama pozná RECEPT na najlepšie zemiakové langoše: Sú mäkučké ako pavučinka a chutia fantasticky!

Vynikajúci recept na domáce zemiakové langoše.

 

 

Tento recept je u nás najobľúbenejší, langoše sú mäkučké a cesto vydrží v chladničke aj 4 dni.

Potrebujeme:

300 g zemiaky

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

100 ml vlažné mlieko

1/2 kocky čerstvé droždie (al. 1 balíček sušené droždie)

1 KL kryštálový cukor

450 g hladká múka

1 KL soľ

200 ml vlažná voda

Ďalej:

Cesnak

Tatárska omáčka

Strúhaný syr

Kečup

Šunka alebo slaninka

Postup:

 

 

Zemiaky si uvaríme v šupke.

Keď vychladnú, ošúpeme ich.

Postrúhame na jemnom strúhadle.

 

 

Ideme na prípravu cesta:

Z teplého mlieka, rozmrveného droždia a trošky cukru vymiešame kvások.

Necháme cca 15 minút postáť, aby kvások narástol.

Vo väčšej miske zmiešame múku a soľ.

 

 

Pridáme postrúhané zemiaky, teplú vodu a vykysnutý kvások.

Vypracujeme jednotné cesto, ktoré necháme zakryté v miske vykysnúť cca 1 hodinu.

 

 

Z vykysnutého cesta naolejovanými rukami odtŕhame a tvarujeme menšie bochníčky.

Bochníčky necháme na pomúčenej doske prekryté utierkou podkysnúť ešte 15 minút.

Bochníčky potom prstami roztláčame a rozťahujeme do placiek, ktoré vyprážame v horúcom olej.

Podávame s obľúbenými oblohami.

 

 

Napríklad s roztlačeným cesnakom v oleji, kyslou smotanou a kockami do chrumkava upraženej slaninky.

Z cesta môžeme odobrať vždy toľko, koľko aktuálne potrebujeme, zvyšok cesta môžeme nechať v chladničke.

Vydrží až 4 dni.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn