5 zemiakov, múka a soľ – to je všetko: Najfajnovejšie zemiakové lokše, ktoré všeci milujeme!

K týmto lokšiam už stačí len kyslé mlieko a máte najlepšiu pochúťku na svete.

Tieto výborné lokše sú dielom šikovnej pani Milky, ktorej recepty sledujem už celé roky.

U nás sú lokše veľmi obľúbeným jedlom a nevieme si bez nich predstaviť ani Silvestrovské hodovanie.

 

 

Lokše z hladkej múky a zemiakov určite poznáte, mne sa ale tento týždeň podarilo získať originálny recept priamo od starkej z Grobu, aj s presnými pomermi.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

K týmto lokšiam už stačí len kyslé mlieko a máte najlepšiu pochúťku na svete.

Môžete ich plniť, alebo podávať len potreté masťou či roztopeným maslom.

Odporúčam vyskúšať aj verziu na sladko – napríklad s domácim lekvárom alebo makovou plnkou.

 

 

Potrebujeme:na 12 – 14 lokší:

700 g – 5 väčších zemiakov (ideálne varný typ C)

210 g hladkej múky

1,5 ČL soli

Postup:

Zemiaky uvaríme v šupke.

 

 

Necháme vychladnúť.

Ideálne cez noc, aby sa z nich odparilo čo najviac vody.

Očistíme a postrúhame na jemnom strúhadle.

 

 

Na pracovnú dosku nasypeme múku.

Pridáme nastrúhané zemiaky a soľ.

Vypracujeme cesto.

 

 

Pracujeme rýchlo, zemiakové cesto má tendenciu rednúť.

Čím dlhšie bude stáť, tým viac sa bude lepiť.

Ak sa cesto príliš lepí, pridáme trochu múky.

 

 

S múkou však zaobchádzame opatrne.

Ak pridáme veľa múky, lokše môžu byť tvrdé.

Z cesta vytvarujeme šúľok.

 

 

Nakrájame ho na kusy, z ktorých vytvarujeme väčšie „knedličky.“

Tie rozvaľkáme na lokše.

Pečieme na suchej panvici, z každej strany.

 

 

Pečieme až kým sa na povrchu neobjavia hnedé fliačky.

Hotové lokše potrieme roztopenou kačacou alebo husacou masťou, prípadne roztopeným maslom.

 

 

Vynikajúce sú lokše aj plnené.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: tjn