plny-hrniec_transparent_negativ.png

Zemiakové lokše podľa Milky Ragánovej

Fantastický recept na domáce lokše podľa vynikajúcej kuchárky, pani Milky Ragánovej.

 

 

Sú vynikajúce a jednoduché na prípravu. Vyskúšajte sladkú verziu.

Recept:

1 kg zemiakov

30 dkg hladkej múky

soľ

Postup:

Zemiaky umyjeme a dáme variť.

 

 

Keď sú uvarené, necháme ich vychladnúť.

Zemiaky ošúpeme.

Na lopár si dáme múku, pridáme soľ a nastrúhame zemiaky.

Lepšie je použiť staré zemiaky, lebo obsahujú menej vody.

Z uvedených surovín vypracujeme cesto.

 

Autor: Milka Ragánová

 

Nemôžeme presne určiť, koľko múky budeme potrebovať, záleží to od zemiakov.

Podľa toho, koľko vody obsahujú.

Príliš veľa múky nedávame, lebo by boli tvrdé.

 

Autor: Milka Ragánová

 

Cesto vyšúľame na valček a pokrájame na kúsky.

 

Autor: Milka Ragánová

 

Každý kúsok vyvaľkáme na tenko, podsypujeme múkou, aby sa nám cesto nelepilo.

 

Autor: Milka Ragánová

 

Lokše pečieme na suchej panvici.

 

Autor: Milka Ragánová

 

Múku z panvice odstraňujeme papierovým obrúskom, aby sa nám nepripiekla.

Každú lokšu potrieme maslom alebo masťou.

 

Autor: Milka Ragánová

 

Ja zvyknem robiť lokše aj z uvarených a podusených zemiakov, ktoré zostanú od obeda alebo večere.

Pridám múku a postup je rovnaký.

 

Autor: Milka Ragánová

 

A potom už každý podľa svojej chuti, s čajom,kyslým mliekom,makom… niekedy robím aj mäso a balím do lokše, alebo k fazuľovej polievke ….

Za recept ďakujeme pani Milke Ragánovej.

Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes