Vynikajúce jedlo, ktoré u nás rozvoniava celý rok. Ak máte radi klasické zemiakové placky tak toto vylepšenie si úplne zamilujete. Naplňte ich mletým mäsom, prikryte cestom a máte najväčšiu pochúťku pod slnkom.
Potrebujeme:
Cesto:
1 kg zemiaky
1 ks cibuľa
soľ
1-2 ks vajce
1-2 PL škrob zemiakový
Plnka:
250 g (bravčové alebo hydinové) mäso mleté
1 ks menšia cibuľa
1-2 strúčiky cesnak
50 ml sladká smotana
soľ
korenie čierne mleté podľa chuti (alebo iné koreniny)
majoránka
Na vysmážanie (alebo bravčová masť) olej
Voliteľné kápia (ja som ju použila do náplňe, kedže som ju potrebovala zužitkovať)
Postup:
Mäso, najemno nastrúhanú cibuľu, pretlačený cesnak, smotanu, soľ a koreniny všetko spolu premiešame. Zo zmesi pripravíme malé guľky na plnku. (Smotana je na zjemnenie chuti, ak nechcete, nemusíte pridávať.)
Zemiaky ošúpeme a najemno nastrúhame spolu s cibuľou (ja používam kuchynský robot). Cibuľa do placiek sa pridáva nie len kvôli chuti ale hlavne, aby placky potom nestmavli. Prebytočnú tekutinu zlejeme.
Pridáme vajce (niektorí vajce nedávajú vôbec ale treba pozerať podľa kvality zemiakov, ak sú príliš vodové, tak radšej pridať), soľ a podľa potreby škrob (opäť závisí od kvality zemiakov ak sú malo škrobové). Všetko spolu premiešame.
Panvicu s olejom alebo masťou rozohrejeme, lyžicou vykladáme cesto. Z mäsových guliek spravíme placku a dáme na cesto, na vrch rozotrieme druhú časť cesta. Pečieme na stredne menšom ohni.
Kapsy prevrátime, prikryjeme pokrievkou a dopečieme. Podávame horúce, trebárs s kyslou smotanou.
Kapsy sa dajú robiť aj druhým spôsobom: Dajte panvicu s vysokými stenami na plameň, namažte tukom a mleté mäso opražte. Keď náplň vychladne, môžete začať robiť kapsy. K tomu nalejte trochu zemiakového cesta na panvicu s olejom, aby sme dostali niečo ako veľkú palacinku. Keď je opražená na jednej strane, prevráťte ju a do stredu palacinky vložte trochu mäsa. Preložte a nechajte zapiecť.