Počas celého roka robím tieto zemiakové kapsy: Nemajú ani čas sa vychladnúť, vyjedajú sa horúce rovno z panvice!

Vynikajúce jedlo, ktoré u nás rozvoniava celý rok. Ak máte radi klasické zemiakové placky tak toto vylepšenie si úplne zamilujete. Naplňte ich mletým mäsom, prikryte cestom a máte najväčšiu pochúťku pod slnkom.

Potrebujeme:

Cesto:

1 kg zemiaky

1 ks cibuľa

soľ

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1-2 ks vajce

1-2 PL škrob zemiakový

Plnka:

250 g (bravčové alebo hydinové) mäso mleté

1 ks menšia cibuľa

1-2 strúčiky cesnak

50 ml sladká smotana

soľ

korenie čierne mleté podľa chuti (alebo iné koreniny)

majoránka

Na vysmážanie (alebo bravčová masť) olej

Voliteľné kápia (ja som ju použila do náplňe, kedže som ju potrebovala zužitkovať)

Postup:

Mäso, najemno nastrúhanú cibuľu, pretlačený cesnak, smotanu, soľ a koreniny všetko spolu premiešame. Zo zmesi pripravíme malé guľky na plnku. (Smotana je na zjemnenie chuti, ak nechcete, nemusíte pridávať.)

Zemiaky ošúpeme a najemno nastrúhame spolu s cibuľou (ja používam kuchynský robot). Cibuľa do placiek sa pridáva nie len kvôli chuti ale hlavne, aby placky potom nestmavli. Prebytočnú tekutinu zlejeme.

Pridáme vajce (niektorí vajce nedávajú vôbec ale treba pozerať podľa kvality zemiakov, ak sú príliš vodové, tak radšej pridať), soľ a podľa potreby škrob (opäť závisí od kvality zemiakov ak sú malo škrobové). Všetko spolu premiešame.

Panvicu s olejom alebo masťou rozohrejeme, lyžicou vykladáme cesto. Z mäsových guliek spravíme placku a dáme na cesto, na vrch rozotrieme druhú časť cesta. Pečieme na stredne menšom ohni.

Kapsy prevrátime, prikryjeme pokrievkou a dopečieme. Podávame horúce, trebárs s kyslou smotanou.

Kapsy sa dajú robiť aj druhým spôsobom: Dajte panvicu s vysokými stenami na plameň, namažte tukom a mleté ​​mäso opražte.  Keď náplň vychladne, môžete začať robiť kapsy. K tomu nalejte trochu zemiakového cesta na panvicu s olejom, aby sme dostali niečo ako veľkú palacinku. Keď je opražená na jednej strane, prevráťte ju a do stredu palacinky vložte trochu mäsa. Preložte a nechajte zapiecť.

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay