TAJNÝ babkin recept na najlepšie zemiakové halušky pod slnkom: Nikdy sa nerozvaria a chutia úplne luxusne!

Toto je geniálne jedlo, ktoré pripravíte len z pár prísad - je sýte a veľmi, veľmi chutné.

Toto je geniálne jedlo, ktoré pripravíte len z pár prísad – je sýte a veľmi, veľmi chutné.

 

 

Vynikajúci recept pani Marienky, presne takto isto robila halušky aj moja starká a vždy boli fantasticky chutné. Vyskúšajte ich s kyslou kapustou a slaninkou.

Potrebujeme:

Cesto:

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

podľa potreby múka hladká

podľa potreby múka polohrubá

5 ks zemiaky

soľ

Okrem toho:

cca 400 g kapusta kyslá

1 KL cukor kryštálový

1 ks cibuľa

2-3 PL domáca masť bravčová

1 ks list bobkový

1 KL rasca cca

100 g slanina na škvarky

Postup:

Očistené zemiaky strednej veľkosti postrúhame.

 

 

Pani marianka odporúča:

„Ja strúham ručne na štvorhrannom strúhadle na kašu (hviezdičkový vzor na strúhadle) a koniec zemiaka na drobnom slzičkovom vzore strúhadla, aby som si neporanila prsty a hánky na ruke (na strúhanie mrkvy). Takto nevzniká žiaden odpad zemiakov.“

Z postrúhaných zemiakov opatrne zlejeme vodu.

Ak by sme vodu nechali, museli by sme pridať viac múky a halušky by boli tvrdé.

Zemiakovú masu teraz osolíme a rýchlo pridáme múku, aby zemiaky nesčerneli.

 

 

Pani Marienka zvykne dať väčší podiel hladkej múky a len trochu polohrubej.

Množstvo múky je variabilné a závisí od počtu a veľkosti zemiakov.

Správnosť hustoty cesta vyskúšame hodením pár halušiek do vriacej vody. Ak sa halušky rozvárajú, ešte treba pridať múku.

 

 

Má to byť polotuhé cesto. Aj tu platí zásada, že prax robí majstra, to znamená, že skúsené gazdinky s dlhoročnou praxou tú hustotu cesta majú už v oku.

esto nemá dlho stáť v mise, lebo tak redne a sme nútení pridať ďalšiu múku.

Vodu vo väčšom hrnci osolíme a privedieme k varu.

Vtedy začneme hádzať halušky.

 

 

„Ja to robím tak ako aj moja stará mama, halušky hádžem z dienka (drevená doštička) s ostrým nožíkom. Cesto rozotriem po celej ploche dienka, najtenšia vrstva je na konci. Takto postupujeme po malých dávkach, až kým neminieme cesto“, radí pani Marienka.

Keď halušky vyplávajú na hladinu vody, vyberieme ich do osobitnej misy.

Kyslá kapusta:

Kyslú kapustu prepláchneme, aby nebola veľmi kyslá.

 

 

Kapustu podusíme vo väčšom hrnci.

Na roztopenej domácej bravčovej masti vo väčšom hrnci s hrubým dnom opečieme pokrájanú cibuľu s 1 KL kryštálového cukru a necháme  skaramelizovať.

Pridáme pokrájanú a premytú kyslú kapustu, bobkový list a rascu, premiešame a s malým prídavkom vody dusíme asi pol hodiny za občasného premiešania.

Na inej panvici opražíme pokrájanú údenú slaninku na sucho.

Najlepšia slanina na tento účel je chrbtová, radí pani Marienka.

Uvarené a scedené halušky som po častiach dávame priamo do tejto udusenej kapusty, nie do osobitnej misy. Halušky chutia najlepšie, keď sú primerane mastné.

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pixabay