Niekedy jednoduché kombinácie chutia tak dobre, že ich netreba dolaďovať.
Nie je tomu inak ani v prípade halušiek.
V minulosti boli jedlom tých najchudobnejších, no dnes si na nich pochutná každý bez ohľadu na objem peňaženky.
Vynikajúci recept na najlepšie domáce halušky z portálu pysznosci.
Keď boli špajzy prázdne a supermarkety so širokým sortimentom len hudbou budúcnosti, vynaliezavé gazdinky museli zapojiť fantáziu a vytvoriť večeru z toho, čo bolo po ruke.
Takto sa zrodili veľmi jednoduché, no zároveň sýte a chutné jedlá.
Zemiak vtedy kraľoval a hoci sa spája s skôr s plackami, rovnako skvelý je aj v podobe halušiek.
Halušky – nápad na lacnú večeru
Na prípravu týchto halušiek potrebujete len tri ingrediencie: zemiaky, múku a vajcia.
Skromný zoznam, jednoduché ingrediencie a efekt?
Lahodné, jemné halušky, ktoré sa topia v ústach.
Dokonale sa hodia so slaninou a cibuľou, ale možno ich podávať s mäsom a omáčkami.
Výborne chutia aj na sladko, s pridaním smotany, jogurtu a cukru.
Táto chuť mnohým oživí spomienky na detstvo.
Dnes, keď si čoraz viac vážime tradičné recepty, sa halušky vracajú na naše stoly.
Zemiaky stačí nastrúhať, zmiešať s vajcami a múkou.
Vytvarovať halušky a uvariť v slanej vode.
Je to nielen lacné, ale aj rýchle.
Na domáce halušky potrebujeme:
1 kg zemiakov
cca 500 g polohrubej múky
2 vajcia
soľ
Postup:
Zemiaky ošúpeme a umyjeme.
Nastrúhame alebo pomelieme v kuchynskom robote.
Pridáme vajíčko, štipku soli a premiešame.
Postupne pridávame múku.
Množstvo upravíme podľa konzistencie cesta.
Malo by byť hustejšie ako na zemiakové placky.
V hrnci prevaríme vodu, pridáme soľ.
Z cesta lyžičkou odoberieme malé porcie a hádžeme ich do vriacej vody.
Varíme, kým halušky nevyplávajú na povrch.
Halušky vyberieme pomocou dierkovanej naberačky a položíme na tanier.
Hotové halušky servírujeme so svojimi obľúbenými prísadami.
Výborne chutia s opečenou klobáskou a cibuľkou, prípadne s bryndzou a slaninkou.
Niektorí si na nich pochutnajú aj v sladkej verzii s tvarohom, cukrom a škoricou.
Halušky môžeme servírovať aj s gulášom, hubovou alebo kôprovou omáčkou.
Prajeme vám dobrú chuť!