Zemiakové Drapáky: Recept starých materí od Nitry na tú najlepšiu slanú chuťovku pod slnkom!

Výborný a skutočne starý recept, ktorý robila moja babička ako prílohu k polievke, alebo len-tak, keď sme mali chuť na niečo dobré pod zub. Ja to robievam ako náhradu chipsov - výborné sú k vínečku.

Výborný a skutočne starý recept, ktorý robila moja babička ako prílohu k polievke, alebo len-tak, keď sme mali chuť na niečo dobré pod zub. Ja to robievam ako náhradu chipsov – výborné sú k vínečku.

Potrebujeme:

1 kg zemiakov uvarených v šupke deň vopred

1 vajce

1 lyžička soli

400g hladkej múky, alebo podľa potreby

50 ml masti – ideálne husacej, ale môže byť aj bravčová

...

2 strúčiky cesnaku

Soľ, čierne mleté korenie

Postup:

Zemiaky ošúpeme a nejamno nastrúhame. Pridáme k nim aj ostatné prísady (okrem masti a cesnaku) a vypracujeme cesto. Cesto si na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku 0,5 mm a dobre pretrieme masťou, v ktorej sme si roztlačený cesnak. Cesto si môžeme zrolovať – rovnako, ako keď robíme závin, alebo z neho jednoducho vykrojiť kolieska. V prvom prípade nám z neho vzniknú slimáky hrubé asi 2 cm. Každú kúsok ukladáme reznou časťou na plech vyložený papierom na pečenie a ešte roztlačíme rukami tak, aby bola hrúbka asi 1 cm. Pomastíme aj zvrchu a dáme piecť. Ak robíte len kolieska, tiež ich roztlačte a potrite masťou. Pečieme pri teplote 180°  8 – 10 minút z každej strany dozlatista. Ja už skúšala aj posypať syrom a tiež je to výborné. Podávame ešte teplé!

Prajeme vám dobrú chuť! :-)