Zemiaková polievka je ešte CHUTNEJŠIA, ak použijete vodu zo zemiakov: Lahodná polievka so zemiakovými haluškami!

Pripravte si doma slávnu maďarskú zemiakovú polievku  s bombastickými zemiakovými haluškami.

Túto legendárnu polievku nám počas nášho detstva pripravovala babka.

 

 

Legendárny maďarský recept na polievku so zemiakovými haluškami z portálu bidista.

...

Dôležité však je, že jednoduchou fintou z tohoto receptu môžete vylepšiť každú vašu polievku.

Stačí, ak jednoducho využijete vodu zo zemiakov.

 

 

Potrebujeme:

Na polievkový základ:

2 PL rastlinného oleja

1 červenú cibuľu

1 petržlen

2 mrkvy

mletú papriku

soľ

Na zemiakové knedle:

soľ

mleté čierne korenie

petržlenovú vňať

1 vaječný žĺtok

2 dkg masla

5 dkg hladkej múky

4 zemiaky

Postup:

Nakrájanú cibuľu podusíme na oleji.

Pridáme soľ, zamiešame a hrniec dostavíme z ohňa.

 

 

Pridáme mletú papriku a premiešame.

Zalejeme horúcou vodou z uvarených zemiakov.

A preložíme späť na sporák.

 

 

Pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu a petržlen.

Za miešania zalejeme vodou, prekryjeme pokrievkou a varíme do mäkka.

 

 

Kým zelenina zmäkne, pripravíme halušky.

Uvarené a ošúpané zemiaky roztlačíme v hlbokej mise.

 

 

Pridáme zmäknuté maslo, múku, žĺtok a zmiešame.

Dochutíme soľou, mletým korením, nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou a vymiesime.

 

 

Z cesta tvarujeme malé halušky.

Halušky ukladáme do hlbokého taniera.

 

 

Keď je zelenina v polievke uvarená, pridáme halušky.

Hrniec prekryjeme pokrievkou a varíme asi 5 minút (kým halušky nevyplávajú na povrch).

 

 

Polievku môžeme servírovať s lyžicou kyslej smotany.

Dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay