Pripravte si doma slávnu maďarskú zemiakovú polievku s bombastickými zemiakovými haluškami.
Túto legendárnu polievku nám počas nášho detstva pripravovala babka.
Legendárny maďarský recept na polievku so zemiakovými haluškami z portálu bidista.
Dôležité však je, že jednoduchou fintou z tohoto receptu môžete vylepšiť každú vašu polievku.
Stačí, ak jednoducho využijete vodu zo zemiakov.
Potrebujeme:
Na polievkový základ:
2 PL rastlinného oleja
1 červenú cibuľu
1 petržlen
2 mrkvy
mletú papriku
soľ
Na zemiakové knedle:
soľ
mleté čierne korenie
petržlenovú vňať
1 vaječný žĺtok
2 dkg masla
5 dkg hladkej múky
4 zemiaky
Postup:
Nakrájanú cibuľu podusíme na oleji.
Pridáme soľ, zamiešame a hrniec dostavíme z ohňa.
Pridáme mletú papriku a premiešame.
Zalejeme horúcou vodou z uvarených zemiakov.
A preložíme späť na sporák.
Pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu a petržlen.
Za miešania zalejeme vodou, prekryjeme pokrievkou a varíme do mäkka.
Kým zelenina zmäkne, pripravíme halušky.
Uvarené a ošúpané zemiaky roztlačíme v hlbokej mise.
Pridáme zmäknuté maslo, múku, žĺtok a zmiešame.
Dochutíme soľou, mletým korením, nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou a vymiesime.
Z cesta tvarujeme malé halušky.
Halušky ukladáme do hlbokého taniera.
Keď je zelenina v polievke uvarená, pridáme halušky.
Hrniec prekryjeme pokrievkou a varíme asi 5 minút (kým halušky nevyplávajú na povrch).
Polievku môžeme servírovať s lyžicou kyslej smotany.
Dobrú chuť!