Zemiaková pochúťka na starodávny spôsob: Táto pochúťka zmizne z tanierov rýchlosťou blesku!

Táto zemiaková pochúťka môže mať mnoho podôb.

Môžete ju poznať aj pod názvami ako zemiaková baba, zemiakový koláč, haruľa, placka, či toč.

Táto verzia ponúka skvelý spôsob, ako spracovať zvyšky z chladničky. 

Vyskúšajte a budete nadšení!

 

...

 

Postupujte podľa tohto receptu z portálu smakosze.

Príprava je veľmi jednoduchá a potrebujete len zopár lacných, bežne dostupných surovín. 

Preto vám nič nebráni v tom, aby ste si vychutnali tú skvelú chuť!

V nižšie uvedenom recepte sa používa klobása, ale môžete ju nahradiť inou údeninou alebo ju úplne vynechať.

Potrebujeme:

2 kg zemiakov

4 vajcia

50 g slaniny

150 g klobásy

4 cibule

5 strúčikov cesnaku

1 PL majoránu

2 PL kukuričného alebo zemiakového škrobu

soľ

čierne mleté korenie

rastlinný olej

Postup:

Začneme tým, že si slaninku nakrájame na malé kocky.

Roztopíme ju na suchej panvici.

 

 

Potom pridáme pokrájanú klobásku.

Opečieme.

 

 

Cibuľu a cesnak ošúpeme.

Nakrájame na kocky.

 

 

Do masti pridáme pokrájanú cibuľu.

Orestujeme ju.

Zemiaky ošúpeme.

Nastrúhame. 

 

 

Potom z nich vytlačíme prebytočnú šťavu.

Primiešame do nich škrob, žĺtky.

Pridáme aj slaninu s cibuľou a klobásou, nakrájaný cesnak a korenie.

Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.

Jemne primiešame do cesta.

 

 

Plech na pečenie potrieme olejom a navrstvíme zemiakovú masu. 

Vložíme do rúry predhriatej na 180 °C asi na 1,5 hodiny. 

 

 

Dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn