Podľa portálu lataifas je koreň zeleru jednou z najcennejších potravín pre jesennú výživu a to vďaka tomu, že je nabitý dôležitými látkami, ktoré naše telo pred zimou potrebuje. Môže sa jesť surový, vo forme šalátu, varený v polievkach, či omáčkach, ale dá sa aj piť vo forme džúsu. V tomto článku sa dozviete, prečo je dobré zaradiť ho pravidelne do svojho jedálnička.
Zeler je bohatý na vlákninu, vďaka čomu je veľmi prospešný pre trávenie a metabolizmus. Obsahuje aj veľké množstvo vitamínu C, čím prispieva k posilneniu imunitného systému a pomáha ničiť voľné radikály, ktoré spôsobujú chronické choroby .
Zeler je dobrým zdrojom vitamínov skupiny B (B1, B2, B3, B5 a B6) a má hlavnú úlohu pri syntéze makrožívín dôležitých pre výrobu energie. Vitamín K, ktorý obsahuje, je nevyhnutný pre asimiláciu vápnika. Tento vitamín smeruje vápnik do kostí, nie do chlopní srdca alebo tepien, kde sa môže ukladať a spôsobovať problémy.
Zeler zároveň pomáha srdcu prostredníctvom dodávky draslíka – minerálu, ktorý má významnú úlohu pri regulácii krvného tlaku. Okrem vitamínu K obsahuje zeler aj fosfor, ktorý pomáha kostnému metabolizmu a predchádza osteoporóze.
Zelerová šťava
Pre jeho výraznú chuť a arómu sa odporúča zelerový džús kombinovať ešte s inou zeleninovou, či ovocnou šťavou napríklad z mrkvy, uhorky, kapusty, červenej repy, jablka a pod.
Postup:
Ošúpte si zeler, nakrájajte ho na menšie kúsky a odšťavte 50 – 100 ml. Táto dávka by mala byť konzumovaná denne a mali by ste ju rozdeliť do 3 rovnakých dávok. Liečba môže trvať 15 – 20 dní.
Kombinujte ju s inou šťavou v pomere 1:3 a môžete pridať aj citrón, či med.
Liečivé účinky
detoxikuje
prečisťuje
má remineralizačné účinky
výborný pri rekonvalescencii
pomáha pri nervozite
zmierňuje príznaky reumy a dny
poskytuje úľavu pri horúčke a kašli
podporuje chudnutie
Zelerový džús sa odporúča ako detoxikátor aj ľuďom, ktorí pracujú v znečistenom prostredí, ako aj tým, ktorí konzumujú veľa mäsa, užívajú veľa liekov alebo fajčia.
Vonkajšie použitie
pri vredoch v ústach
ochoreniach očí
pri hojení rán