Nedávajte ho len do nedeľnej polievky: Obyčajný zeler zachráni pred infarktom a odstráni aj kilá + najlepšie recepty!

Zeler jednou z najliečivejších potravín v našich zemepisných šírkach. Preto je rozhodne škoda, ak ho dávate len do polievky. Dopravte si zeler pravidelne a vaše zdravie sa vám vrelo poďakuje.

Zázračná zelenina pre trávenie

Zeler je jedným z najstarších ľudových liekov na trávenie: vďaka svojmu detoxikačnému a odvápňovaciemu účinku sa už v staroveku používal na liečbu metabolických problémov. Čínska medicína naopak považuje zeler považuje za jednu z najúčinnejších omladzujúcich a detoxikačných rastlín. V našich zemepisných šírkach je známa najmä ako nemysliteľná prísada do polievok.

Zeler je totiž nielen chutný, ale je aj skvelou zdravou náhradou za menej zdravé hranolky či praclíky. Obsahuje totiž množstvo živín a vitamínov, ktoré sú pre telo nesmierne potrebné. Ak k tomu pridáte ešte niekoľko ďalších nižšie uvedených výhod, zo zeleru sa razom stane neohroziteľný pán medzi zeleninou.

Zeler je nesmierne bohatý na vitamín K. Ide o jednu zo životne dôležitých živín, ktorá je často prehliadaná, no práve konzumáciou zeleru doprajete telu potrebnú dávku tohto vitamínu.

Okrem toho má zeler obrovské množstvo vitamínu A, ktorá pomáha pri nadúvaní, znižuje krvný tlak a pomáha detoxikácii celého vášho tela. A čo je najdôležitejšie – pomáha vám udržať dlho zdravý váš zrak.

Okrem toho zeler obsahuje ďalšie látky, ktoré sú dobré na vaše kosti, obsahuje tiež vitamín C, vápnik či vitamín B6.

To všetko sú vynikajúce dôvody, prečo si zeler dopriať čo najčastejšie, ale aj prečo si ho pestovať priamo u vás doma.

Toto dokáže zeler:

  • Podporuje imunitný systém, chráni bunky, prevencia vzniku rakoviny
  • Protizápalový účinok
  • Detoxikuje a má antiseptické účinky
  • Podporuje trávenie, pravidelnú stolicu a metabolizmus
  • Prečisťuje tráviaci trakt od odpadových látok
  • Močopudné účinky (prečisťuje močové cesty a obličky)
  • Podporuje tvorbu krvi, prevencia vzniku Anémie
  • Regeneruje a podporuje pečeň
  • Účinné prírodné afrodiziakum
  • Eliminuje Dnu a reumu
  • Upokojuje nervový systém
  • Zeler je vhodný pre Diabetikov

Fantastický na chudnutieň

Zeler je účinný pomocník v boji s tukmi pretože obsahuje vitamíny a iné látky, ktoré podporujú trávenie, vyprázdňovanie a odvodnenie. Železo, chróm, vitamíny a ostatné drahocenné látky obsiahnuté v zeleri sú dobrým zdroj zdravia. Močopudný účinok je pri chudnutí dôležitý, aby sa Vám zbytočne nezadržiavala nadbytočná voda v tele. Zeler má navyše na 100 g iba 50 Kcal.

Ako si vypestovať zeler na parapete zo zvyškov?

zeler1

Spodnú časť zeleru odrežeme približne 7 cm. Vložíme spodnou stranou do misky s vodou. Po 3 dňoch uvidíme úžasnú premenu, prvé zelené výhonky a korene. Po 7 dňoch presadíme do substrátu tak, aby trčali von len lístky. O pár týždňov môžeme zbierať našu domácu vypestovanú zeleninu.

Najlepšie recepty

Falošný zemiakový šalát

Potrebujeme:

1 ks stredne veľkého zeleru

1 ks mrkvy

1 ks veľkého jablka zeleného

1 lyžička majonézy (skúste domácu diétnu majonézu bez oleja)

3 lyžičky bieleho jogurtu

2 lyžice jablčného octu

1-2 lyžičky medu

Kúsok póru

2 štipky morskej soli

1 štipka čerstvo mletého čierneho korenia

Moje deti milujú kukuricu tak ja pridávam aj malú konzervu kukurice, ale v pôvodnom recepte nie je

Postup:

Očistenú zeleninu nastrúhajte na strúhadle, pór nakrájame najemno (ak nechcete, nemusíte ho vôbec pridávať). Dajte do misy, pridajte soľ, med, jablčný ocot a premiešajte. Nechajte 10 minút stáť. Potom vmiešajte jogurt a majonézu. Nechajte vychladiť a podávajte. Ak chcete, aby šalát vyzeral ešte slávnostnejšie a robíte ho z väčšej dávky, môžete ho rozdeliť na jednotlivé vrstvy a premiešať až priamo na stole. Ak ho robíte napríklad na večeru, pokojne pridajte aj dusenú šunku, alebo varené kuracie mäsko. Môj manžel si do šalátu dáva opečenú slaninku – to už nie je tak zdravé, ale zato veľmi chutné. :-)

Zelerová nátierka

Potrebujeme:

Základná nátierka

½ zeleru (koreň)

1 nátierkové maslo bez príchute

2 vajcia uvarené na tvrdo

Štipku cukru

Citrónová šťavu

Soľ a čierne mleté korenie

Na ďalšie príchute:

2 menšie mrkvy – nátierka bude mať peknú červenkastú farbu a výbornú sviežu chuť,

1 lyžicu horčice – ak máte radi výraznejšie chute, horčica je na to perfektná,

1 červenú cibuľku nakrájanú nadrobno – dodá nátierke peknú farbu a zároveň aj zaujímavú chuť,

1-2 strúčiky cesnaku – kto by nemiloval cesnakové nátierky,

Jarnú cibuľku, nadrobno nakrájanú reďkvičku, údeného lososa, strúhaný syr – z jednej nátierky môžete mať 10 rôznych príchutí – napríklad na jednohubky je to perfektné

Postup:

Uvaríme si vajcia a potom ich nastrúhame. Zeler očistíme, nastrúhame najemno a pokvapkáme citrónovou šťavou. Pridáme k vajíčku, primiešame maslo, cukor, soľ, korenie dochutíme ľubovolnými prísadami. Do časti nátierky pridajte mrkvu, do časti horčicu, prípadne môžete celú nátierku urobiť napríklad s cesnakom, je to na vás. Nátierka je jednoducho božská!

Recept na zelerové pyré

Potrebujete:

500 g zeler

20 g masla

voda na podlievanie

2 strúčiky cesnaku

štipka morskej soli a čierneho korenia

Postup:

Očistený zeler umyte a nakrájajte na malé kocky. Vložíte do hrnca s vodou, pridajte soľ, korenie, pretlačený cesnak, maslo a varte. Ak sa voda vyvarí, tak prilievajte malé množstvo. Keď je zeler mäkký, tak ho rozmixujte tyčovým mixérom a môžete podávať ako prílohu ku mäsu, alebo inému jedlu.

Recept na zelené a zdravé zelerové smoothies

Potrebujete:

1 stopka zeleru

1/3 šalátovej uhorky

1 zelené jablko

1 ČL limetkovej šťavy

Postup:

Umytú stopku zeleru pokrájajte na menšie kúsky a vložte do mixéra. Očistenú a umytú uhorku tiež pokrájajte na menšie kúsky a dajte do mixéra. Jablko očistite, zbavte jadrovníka, umyte a pridajte do mixéra. Zalejte to vodou, pridajte limetkovú šťavu a rozmixujte na hladkú konzistenciu. Toto smoothies môžete piť aj s kockami ľadu.

Dnes najobľúbenejšie