zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Viete, čo znamená PODIVNÝ zelený krúžok v uvarenom vajci natvrdo? TOTO musíte vedieť!

Tieto informácie o vajíčkach potrebujete vedieť!

Ak ste zvyknutí pripravovať vajíčka natvrdo, určite ste si všimli akýsi zelený krúžok okolo žĺtka.

Čo je príčinou?

Je nebezpečné jesť vajcia, ktoré obsahujú tento zelenkastý pás?

 

 

Odpovede spoznáte vďaka informáciám z portálu santeplusmag.

Mať poruke natvrdo uvarené vajcia sa vždy hodí, aby ste zaplnili návaly hladu a vyhli sa menej zdravým jedlám.

V šaláte, sendviči alebo zjedené len tak, ako sú, vajcia natvrdo sú vynikajúce a môžu obohatiť každé jedlo, chuťovo aj nutrične!

 

 

Vajíčka sú skutočne koncentrátom živín, vitamínov a minerálov.

Predstavujú výborný zdroj plnohodnotných bielkovín, pretože obsahujú všetky aminokyseliny, ktoré naše telo potrebuje, ale aj mastné kyseliny potrebné pre jeho správne fungovanie.

Vajcia tiež obsahujú luteín, karotenoid, ktorý chráni zrak a zabraňuje AMD (vekom podmienená makulárna degenerácia).

 

 

Táto zložka sa nachádza aj v zelenej zelenine, no tá obsiahnutá vo vajciach je pre telo lepšie vstrebateľná a tým aj prospešnejšia!

Okrem toho sú vajcia, alebo konkrétnejšie vaječné žĺtky, potraviny najbohatšie na cholín, základnú živinu, ktorá pomáha zachovať mozgové funkcie, a tým predchádzať mŕtvici.

Toto pozorovanie je súčasťou záverov vedeckej štúdie publikovanej v British Medical Journal a vykonanej na 4 miliónoch ľudí.

 

 

Podľa tejto štúdie môže konzumácia dostatočného množstva vajec skutočne znížiť riziko mŕtvice o 25 %.

Vajcia sú preto výbornou potravinou pre zdravie.

Vajíčka uvarené natvrdo sú dobrou voľbou, pretože sú praktické a rýchle na prípravu, no aj tak ich treba vedieť správne robiť!

 

 

Príprava natvrdo uvarených vajec môže byť skutočne trochu mätúca: nikdy neviete, ako dlho sa majú variť.

Ak nie sú dobre uvarené, sú veľmi tekuté a ak sú varené príliš dlho, na žĺtku sa môže objaviť zelený krúžok!

Čo znamená zelený krúžok na vašich žĺtkoch?

 

 

Zelenkastý krúžok na vaječnom žĺtku je dôkazom toho, že vajcia boli prevarené.

Vajíčka ste jednoducho nechali na teple o niečo dlhšie, ako bolo potrebné.

Vedecké vysvetlenie tohto javu je celkom jednoduché – je to výsledkom chemickej reakcie medzi sírovodíkom a železom vo vajci.

 

 

Po pôsobení tepla bude sírovodík prítomný vo vaječnom bielku reagovať so železom vo vaječnom žĺtku, čo spôsobí tvorbu sulfidu železa.

Je to teda sulfid železa, ktorý obklopuje vaječný žĺtok, keď je vajce varené príliš dlho.

Prítomnosť tohto zeleného krúžku však neznamená, že vajcia sú nebezpečné pre vaše zdravie.

 

 

Zostávajú zdravé a zachovávajú si všetky svoje nutričné ​​výhody.

Ako sa vyhnúť zelenému krúžku na vajíčkach?

Z čisto estetického hľadiska, aby ste sa vyhli vzhľadu tohto zeleného krúžku, stačí ich správne uvariť.

 

 

Vajcia by ste nemali variť príliš dlho.

Ako správne uvariť vajíčka

Vajcia dáme do hrnca a zalejeme studenou vodou.

 

 

Hrniec by mal byť dostatočne veľký, aby sa do neho zmestili vajíčka v jednej vrstve.

Vajcia priveďte do varu a akonáhle sa uvaria, odstavte z ohňa a hrniec prikryte pokrievkou.

Vajcia nechajte 15 minút postáť, potom ich opláchnite studenou vodou, aby ste zastavili proces varenia.

Takto budú vaše vajíčka natvrdo hotové a bez zeleného krúžku!

Ďalšie tipy na správnu prípravu a skladovanie vajec uvarených natvrdo…

Vajcia by sa nemali variť dlhšie ako 12 minút.

Je lepšie dať vajcia do studenej vody a potom ich priviesť do varu, namiesto toho, aby ste ich vložili do predtým prevarenej vody.

 

 

Natvrdo uvarené, neošúpané vajcia vložte do vzduchotesnej nádoby a dajte do chladničky.

Môžu sa skladovať až týždeň.

Dokonale pripravené vajíčka natvrdo

Často sa totiž škrupina prilepí, ťažko sa lúpu a nielenže nevyzerajú pekne na mise, ale nie sú ani také chutné, ako by mali byť.

Máme pre vás jednoduchú radu, vďaka ktorej budú vajcia natvrdo vždy perfektné!

Vajíčka natvrdo sú často súčasťou slávnostnej misy, či obložených chlebíčkov. 

 

 

Ako ich však uvariť bez toho, aby praskli a vytiekli, aby pekne vyzerali a dali sa ľahko olúpať?

Zdanlivo jednoduchá úloha môže mať rôzne úskalia.

Ukážeme vám tú najlepšiu prípravu varených vajec, ktoré vyzerajú esteticky a majú dokonalú textúru. 

Skladovanie vajec

 

 

Vajcia sa skladujú na suchom a chladnom mieste, špičkou nadol.

Ak chcete pripraviť vajcia natvrdo, vyberte ich z chladničky a pred použitím ich nechajte zohriať na izbovú teplotu.

Čerstvé vajcia sa ťažko lúpu, preto je lepšie ich pred použitím nechať pár dní postáť.

Oplatí sa kupovať vajíčka s tmavou škrupinou, pretože tie svetlé sa tiež ťažko šúpu.

Test čerstvosti vajec

 

 

Čerstvosť vajec je možné skontrolovať pomocou vodného testu.

Naplňte misku vodou a pridajte vajíčko.

Ak klesne na dno, môžeme si byť istí, že je čerstvé.

 

 

Ak vajce pláva uprostred nádoby, nie je už úplne čerstvé, ale je jedlé.

Vajíčko, ktoré vypláva na povrch vody, však nevarte, pretože sa už pokazilo.

Na čo si dať pri varení vajec pozor?

 

 

Vajíčka izbovej teploty uvaríme vo vriacej vode, prisypeme do nich trochu soli (uľahčí ich lúpanie) a pridáme trochu octu alebo citrónovej šťavy.

Je dôležité, aby mali vajcia pred varením izbovú teplotu, pretože ak je teplotný rozdiel medzi vajcom a vodou na varenie príliš veľký, škrupina ľahko praskne od tepelného šoku.

Ak chcete mať istotu, namočte vajíčko na pár minút do horúcej vody a potom ho preložte do vriacej vody.

Vajcia nevarte v príliš bublajúcej vriacej vode, pretože sa pri pohybe zrazia, čo môže spôsobiť predčasné prasknutie škrupiny.

Tepelný šok pomáha pri lúpaní

 

 

Ak je vajíčko uvarené do požadovaného stavu, ihneď ho ochlaďte studenou vodou, do ktorej môžete pridať aj ľad.

Tento krok je dôležitý z troch dôvodov.

Na jednej strane škrupina drží teplo, takže vajce by sa varilo ďalej, ak by nevychladlo.

Navyše v dôsledku veľkého teplotného rozdielu spôsobeného otrasom sa objem vajíčka vo vnútri škrupiny trochu zmenší, medzi škrupinou a bielkom sa vytvorí menší priestor, čo uľahčuje odlepenie škrupiny pri šúpaní.

A samozrejme tiež nie je na škodu, že rýchlejšie vychladne a dá sa skôr skonzumovať.

Tipy na bezproblémové olúpanie vajec

 

 

Vychladnuté vajcia je vhodné ošúpať ešte v chladnej vode.

Prácu si uľahčíte, ak škrupiny vajíčok rozbijete vo vode a necháte ich chvíľu postáť.

V takom prípade voda presiakne medzi škrupinu a bielko a škrupina sa bude dať ľahko odstrániť.

Na dokonalé očistenie vajíčka sa dá použiť aj iná technika.

Položte ich na dosku na krájanie a poklepte na ne tak, aby ich škrupiny popraskali.

Potom vajcia jemne stlačte a rolujte tam a späť, až kým nevznikne veľa malých prasklín.

V tomto prípade vajíčka môžete namočiť aj do vody a ak to urobíte šikovne, škrupina sa z vajíčka strhne takmer celá naraz.

Doba varenia

 

 

Doba varenia vajíčka sa líši v závislosti od konzistencie konečného výsledku.

3-minútové vajcia

Vajíčko uvarené namäkko, z ktorého sa zvyčajne odstráni vrchná časť, sa vloží do držiaka na vajíčka a konzumuje sa lyžičkou.

V tomto stave nie je bielok ešte úplne uvarený a žĺtok je hustý a tekutý.

5-minútové vajcia

 

 

Je to také vajíčko uvarené namäkko, ktorého bielok je už oveľa tuhší, ale žĺtok je tekutý a mäkký.

6 a ½ minútové vajcia

Hovorí sa im aj dokonalé vajíčka, pretože v tomto stave sa dajú ľahko ošúpať, bielok je úplne uvarený, ale žĺtok je stále mäkký a má jemne krémovú textúru.

10-minútové vajcia

Varené vajce, ktorého bielok aj žĺtok sú úplne uvarené.

Ak sme vajíčka nestihli pred varením vybrať z chladničky, pomôže tento trik

 

 

Zúfať nemusíme ani vtedy, ak sme vajíčka nestihli pred varením vybrať z chladničky.

V tomto prípade je dôležité uvariť studené vajcia spolu so studenou vodou a na dosiahnutie požadovanej konzistencie vajcia varíme o dve minúty menej od bodu varu.

Napríklad príprava uvareného vajíčka zaberie 8 minút namiesto 10 minút a dokonalé vajce za 6 a ½ minúty bude hotové za 4 a ½ minúty.

Dobrú chuť!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie