Dokonalá zeleninová omáčka na zimu: Bez zbytočných konzervantov, perfektná k mäsu a máte ju vždy poruke!

Pripravte si na zimu do pohárov túto fantastickú zeleninovú omáčku podľa receptu z youtube, ktorá vám v zime uľahčí varenie! 

Je výborná napríklad k mäsu, chutí skvele a neobsahuje žiadne chemické konzervanty! 

Potrebujeme:

2 kg paradajok

200 g cibule

bazalku, koriander, červenú mletú papriku, oregano

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

2 feferónky

2 hlavičky cesnaku

25 ml octu

50 ml rastlinného oleja

1 PL soli

4 – 5 PL kryštálového cukru (podľa chuti)

Postup:

Paradajky si umyjeme, zalejeme vriacou vodou a necháme 4 minúty stáť.

Potom ich ošúpeme a pomelieme mlynčekom na mäso alebo rozmixujeme v mixéri.

TIP: Aby bola omáčku hustá, voľte mäsitú odrodu paradajok. 

Cibuľu si nakrájame nadrobno a opražíme na rastlinnom oleji dozlatista. Necháme ju vychladnúť.

Cesnak, petržlenovú alebo koriandrovú vňať, feferónky a vychladnutú opraženú cibuľu rozmixujeme mixérom. 

Pomleté (rozmixované) paradajky dáme spolu s ostatnými prísadami na panvicu, dochutíme koreninami a bylinkami podľa chuti, osolíme a pridáme aj cukor podľa chuti.

Privedieme k varu, znížime teplotu a varíme asi 30 minút. 

Bazalku si nakrájame nadrobno a pridáme ju do omáčky.

Premiešame a povaríme 10 minút. 

Nalejte ocot a varte ďalších 5 minút. 

Následne omáčku nalejte do suchých a sterilizovaných pohárov, zatvorte viečka, otočte hore dnom a nechajte pomaly vychladnúť. 

Takto spracovanú omáčku skladujte na tmavom a chladnom mieste v pivnici alebo v špajze.

Táto omáčka je veľmi chutná, aromatická a jej hustotu si môžete prispôsobiť podľa vašich preferencií.

Ak chcete, aby bola hustejšia, varte ju dlhšie, aby sa tekutina odparila. 

Je to výborná pochúťka s čerstvým pečivom, ale pridávam ju aj do omáčok.

Dobrú chuť!