plny-hrniec_transparent_negativ.png

Dokonalá zeleninová omáčka na zimu: Bez zbytočných konzervantov, perfektná k mäsu a máte ju vždy poruke!

Pripravte si na zimu do pohárov túto fantastickú zeleninovú omáčku podľa receptu z youtube, ktorá vám v zime uľahčí varenie! 

Je výborná napríklad k mäsu, chutí skvele a neobsahuje žiadne chemické konzervanty! 

 

 

Potrebujeme:

2 kg paradajok

200 g cibule

bazalku, koriander, červenú mletú papriku, oregano

2 feferónky

2 hlavičky cesnaku

25 ml octu

50 ml rastlinného oleja

1 PL soli

4 – 5 PL kryštálového cukru (podľa chuti)

Postup:

Paradajky si umyjeme, zalejeme vriacou vodou.

Necháme 4 minúty stáť.

Potom ich ošúpeme.

Pomelieme mlynčekom na mäso alebo rozmixujeme v mixéri.

 

 

TIP:

Aby bola omáčku hustá, voľte mäsitú odrodu paradajok. 

Cibuľu si nakrájame nadrobno a opražíme na rastlinnom oleji dozlatista.

Necháme ju vychladnúť.

Cesnak, petržlenovú alebo koriandrovú vňať, feferónky a vychladnutú opraženú cibuľu rozmixujeme mixérom. 

Pomleté (rozmixované) paradajky dáme spolu s ostatnými prísadami na panvicu, dochutíme koreninami a bylinkami podľa chuti, osolíme a pridáme aj cukor podľa chuti.

 

 

Privedieme k varu, znížime teplotu a varíme asi 30 minút. 

Bazalku si nakrájame nadrobno a pridáme ju do omáčky.

Premiešame a povaríme 10 minút. 

 

 

Nalejte ocot a varte ďalších 5 minút. 

Následne omáčku nalejte do suchých a sterilizovaných pohárov.

Zatvorte viečka, otočte hore dnom.

Nechajte pomaly vychladnúť. 

 

 

Takto spracovanú omáčku skladujte na tmavom a chladnom mieste v pivnici alebo v špajze.

Táto omáčka je veľmi chutná, aromatická.

Jej hustotu si môžete prispôsobiť podľa vašich preferencií.

Ak chcete, aby bola hustejšia, varte ju dlhšie, aby sa tekutina odparila. 

 

 

Je to výborná pochúťka s čerstvým pečivom, ale pridávam ju aj do omáčok.

Dobrú chuť!

 

Video návod:

 

 

 

Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes