Zelené rajčiny a kartóny od vajec – túto kombináciu by mal v týchto dňoch poznať každý, kto má v záhrade nedozreté rajčiny: Perfektná rada!

Tieto triky koncom leta a na jeseň využije každý záhradkár!

 

 

Aby rajčiny dozreli!

Rastlina je doslova obsypaná zelenými plodmi paradajok, avšak tie nie a nie dozrieť.

Je možné urobiť niečo preto, aby paradajky dozreli a mohli sme si na nich konečne pochutnávať?

Prezradíme vám overené tipy a triky, ktoré používali aj naše babičky.

 

 

Pri zberaní zelených paradajok sa vždy uistite, že nie sú nahnité, ani poškodené.

Paradajky tiež nemôžu byť poškodené mrazom – také už nezachránime.

Z rajčín je dobré odstrániť stopky, aby náhodou nepoškodila ďalšie plody.

 

 

Medzi kartóny od vajec

Veľmi dobrý nápad, ako prinútiť paradajky dozrieť je dať ich do kartónov od vajec rovnako, ako vajcia.

Paradajky uložíme na a položte ich na hornú časť skrine alebo na iné teplé miesto cca 18 až 20 stupňov Celzia.

 

 

Po niekoľkých dňoch by mali sčervenať.

Tento proces zrenia môžete zrýchliť pridaním jablka.

 

Foto:tjn

Do pohára s jabĺčkom

Na túto metódu vyberáme len rajčiny ktoré sú nepoškodené a majú pevnú šupu.

Zelené rajčiny oberieme a zbavíme stopiek.

Pripravíme si väčší zavárací pohár (4-5l)a na dno uložíme zrelé jabĺčko (1 alebo 2) a uložíme paradajky.

Jablko nesmie byť poškodené ani nahnité.

 

 

Pohár uzavrieme a položíme na parapetu.

Jablká uvoľňujú etylén, vďaka ktorému budú rajčiny rýchlejšie dozrievať.

Ďalšou možnosťou je položiť paradajky na jablká a nechať ich na otvorenom slnečnom mieste (napríklad na parapete).

Rajčiny dozrejú rýchlejšie, ako keď ich necháte len tak na okne na slniečku.

Rovnakým spôsobom funguje aj pridanie banánu do poháru s paradajkami.

Piliny

 

 

Paradajky rýchlejšie dozrejú aj pomocou pilín. Zelené paradajky uložíme do debničky alebo inej nádoby vystlanej pilinami a uložíme na slnečné miesto.

Vďaka veľmi dobrej výhrevnosti pilín, paradajky postupne dozrejú.

Druhou možnosťou je zabaliť paradajky do starých novín – každú paradajku zvlášť a uložiť na parapet.

Rajčiny pravidelne kontrolujeme, aby sme zistili, ktoré dozreli a ktoré naopak potrebujú ešte čas.

Trik našich babičiek

 

 

Rajčiny dáme do interiéru, potrebujú teplotu 15-18 stupňov.

Keď je teplota vyššia ľahko zmäknú. Vezmeme nádobu – môže byť sklenená alebo aj krabica (moja babička ich ukladala normálne na policu na posteľ.

K rajčinám pridáme aj pár zrelých (nie červivých ani hnilých) jabĺk. Jablká by mali byť domáce, bez chemikálií a postrekov.

Etylén začne na rajčiny rýchlo pôsobiť a tie začnú dozrievať skutočne rýchlo a to či v tme alebo vo svetle.

Vyskúšajte nám to skvele zafungovalo a mali sme ešte poslednú krásnu úrodu!

Starý trik, ako prinútiť rajčiny dozrieť priamo na rastline

 

 

Rajčiny nemusíme oberať a nechať dozrievať na okne ani v kartónoch či papierových vreckách!

Chce to mierny „šok“

Urobte to vtedy, keď slnka bude menej a posledná úroda nie a nie dozrieť.

Ja som mal vďaka tomu ešte tri košíky krásne dozretých rajčín a susedom už nedozreli, preto to pripisujem tejto metóde.

Vezmeme dlhý nôž alebo ostrý rýľ. Okolo stonky vo vzdialenosti 5-10 cm urobíme kruh hlboký asi 20 centimetrov.

Týmto zákrokom narušíte korene rajčiny, ktoré sú u rajčín veľmi dlhé a siahajú pomerne hlboko.

Tento „šok“ rastlinu vyprovokuje k urýchleniu zrenia – je to akýsi pud sebazáchovy a všetka energia, ktorú rastlina má pôjde na zretie plodov.

Ak sa obávate, čo sa stane, vyskúšajte najskôr na jednej rastline a sami si môžete porovnať.

Mne to fungovalo skvele!

Jozef Kováčik

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Dnes najobľúbenejšie