Ak máte možnosť nazbierať si zelené vlašské orechy, určite ju využite, pretože zelené orechy sa práve v júli začínajú objavovať v našich záhradách.
Môžete z nich pripraviť totiž naozaj silnú prírodnú medicínu na mnohé zdravotné ťažkosti.
Možno máte orech priamo na záhrade a o týchto jeho zdravotných benefitoch ste doteraz netušili.
Tento recept z youtube kanála Priroda leci sve si dobre uschovajte.
Dôležité je, aby mali plody zelenú farbu a ešte si nezačali budovať pevnú škrupinu.
Overíte si to veľmi jednoducho nasledovným spôsobom.
Zelené orechy by sa mali nakrájať na menšie kúsky, avšak pri tejto práci používajte ochranné rukavice, aby vám nezhnedli prsty.
Ak sa orechy ľahko krájajú a pustia šťavu, znamená to, že sú vhodné na toto použitie.
Orechový zázrak s medom
Menšie plody nakrájame na 4 časti a väčšie orechy môžete nakrájať aj na viac kusov.
Teraz si vezmeme pohár s medom a vložíme doňho pokrájané orechy.
Med by mal byť asi do polovice pohára.
Na 1 kg medu pridávajte asi 0,5 kg pokrájaných zelených vlašských orechov.
Dobre premiešame vareškou – nepoužívajte kovové predmety, len drevené.
Účinok zelených vlašských orechov sa zvýši, keď ostanú namočené chvíľu v mede.
Pohár s medom a orechmi pevne uzavrieme viečkom a odložíme do chladničky.
Pred použitím by mali zelené vlašské orechy odstáť v mede aspoň 3 týždne.
Je potrebné zmes každých pár dní premiešať.
Užívajte každý deň nalačno 1 lyžičku takto naložených zelených vlašských orechov a je pravdepodobné, že čoskoro sa budete cítiť lepšie.
Pred konzumáciou zmes zrieďte v pohári vody.
Nečudujte sa, keď sa orechy v pohári scvrknú. Je to znamenie, že ste ich ešte nazbierali včas.
Užívanie jednej čajovej lyžičky tejto zmesi denne vám pomôže upevniť si zdravie!
Účinok tejto zmesi na zdravie
Zelené orechy obsahujú veľa organického jódu, ktorý je pre zdravie veľmi dôležitý a naše telo ho ľahko vstrebe.
Je rozhodujúci pre správne fungovanie metabolizmu a mal by sa prijímať denne prostredníctvom potravy.
Sú tiež bohaté na vitamín C a antioxidanty.
Je veľa chorôb, pri ktorých bude táto zmes zo zelených vlašských orechov vynikajúcou podpornou liečbou.
Sú ideálne napríklad pri poruchách štítnej žľazy.
Najmä, ak ide o zníženú funkciu tohto dôležitého orgánu.
Len veľmi málo potravín však obsahuje jód, preto sa odhaduje, že asi tretina ľudí na svete trpí nedostatkom jódu, čo vedie k mnohým zdravotným ťažkostiam.
Zelené vlašské orechy vám pomôžu nahradiť nedostatok tohto minerálu a budete sa cítiť lepšie.
Navyše, sú vynikajúce aj proti bolesti brucha!
Ďalšie účinky zelených orechov
Posilňujú imunitu
Bojujú proti únave
Liečia žalúdočné ťažkosti a kŕče
Rýchlo pomôžu pri migréne
Blahodarný vplyv na pokožku
Urýchľujú hojenie rán a jaziev
Pomoc pri psoriáze, ekzémoch, vráskach, stareckých škvrnách a herpesoch
Urýchľuje hojenie jaziev a popálenín
Rýchla úľava pri bolesti hrdla
Posilňujú vlasy
Eliminujú lupiny
Pomoc pri problémoch so štítnou žľazou
Ďalšie prírodné zmesi na báze zelených orechov
Liečivý olej na pokožku
Orechová medicína na žalúdok
Túto medicínu pripravovali kedysi už naše babičky, v Čechách ju poznajú ako Ořechovka, v severnom Taliansku a Švajčiarsku, kde má svoje korene, sa volá Nocino. Podporuje trávenie, zažívanie a chuť k jedlu.
Potrebujeme:
nedozreté, zelené orechy
škorica
aníz
vanilkový struk
cukor
alkohol (vodka)
Postup prípravy:
Potrebujeme nedozreté, zelené orechy.
Tie nakrájame na štvrťky alebo plátky. Naložíme do pohára, pridáme celú škoricu, aníz a vanilkový struk.
To celé zalejeme alkoholom zriedeným s cukrom v pomere 1:1, necháme 5–6 týždňov lúhovať a prelejeme do fliaš.
Výsledkom je tmavohnedý horký likér, ktorý užívame nalačno, prípadne pri žalúdočných problémoch, maximálne však jednu polievkovú lyžicu, maximálne štamperlík.
Veľa zdravia!
Video návod: