Zelené orechy a med – túto kombináciu by mal v týchto dňoch poznať každý, kto má na dvore orech: Poklad do rodiny!

O skvelých zdravotných účinkoch vlašských orechov nie je pochýb. Zužitkovať sa dá všetko – listy, plody aj šupky. A rozhodne nemusíte čakať až do jesene, kedy jadrá vlašských orechov dozrejú. Nazbierajte si aj zelené plody a vyrobte si z nich doma lahodnej pochúťky plné zdravie.

Zelené orechy sú nielen skutočnou lahôdkou, ale sú aj výnimočne zdravé. Dá sa z nich vyrobiť sirup, džem, kompót, likér alebo aj odvar. Obsahujú veľké množstvo vitamínu C. Pozitívne ovplyvňujú rad vecí. Sú skvelým posilňovačom imunity, fungujú proti únave a depresii, detoxikujú organizmus, posilňujú pečeň a žalúdok, čistia krv, sliznicu pažeráka a podporujú aj vylučovanie ťažkých kovov. Tiež pomáhajú pri hypotyreóze, bolestiach hrdla a respiračných ťažkostiach.

Zelené orechy je ale dobré konzumovať nielen pre ich zdravie prospešné vlastnosti, ale aj pre kulinárske zážitky: sú dokonalou prílohou k mäsu, ako prísady do zeleninových šalátov, ale výborne sa hodí aj do ovocných šalátov.

Orechy v mede – zdravá a nesmierne chutná pochúťka, pomôže aj pri chudnutí

Tento domáci nápoj prispieva k správnemu fungovaniu štítnej žľazy, zlepšuje krvný obraz, pomáha pri bolestiach hrdla, respiračných ochoreniach a zároveň odstraňuje kilá navyše. Pritom stačia len dve ingrediencie!

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Potrebujeme:

40 mladých zelených vlašských orechov

1 pohár domáceho medu

Postup:

Zelené orechy umyte aj so šupkou a tú potom jemne narežte alebo niekoľkokrát prepichnite. Potom si vezmite fľašu na zaváranie a vložte ich do nej. Zalejte medom a postavte na slnko. Zmes by mala stáť 40 dní. Potom je nápoj pripravený. Užíva sa 1ČL ráno /nalačno/, orechy sa rozpadnú, pustia šťavu, konzistencia bude ako sirup.

Ako to funguje?

Štítna žľaza začne produkovať viac hormónov. A to, že účinkuje, zistíte tak, že sa váš zdravotný stav zlepší. Tiež je potrebné zvýšiť príjem jódu. Štítna žľaza potrebuje aspoň 200 mikrogramov jódu. Správne fungovanie štítnej žľazy si ale vždy potvrďte aj lekárom.

Špeciálny recept na labužnícky orechový kompót

Kompót zo zelených orechov

Na vynikajúci kompót zo zelených orechov budete potrebovať tieto ingrediencie:

1 l vody
zelené orechy
2 kg cukor
škorica
klinček

Postup:

Nedozreté zelené vlašské orechy operte, husto prepichajte ihlicou, zalejte studenou vodou a nechajte 14 dní vylúhovať. Vodu denne meňte. Ku koncu lúhovania má byť šupka orecha hnedá až čiernohnedá. Orechy sceďte, nechajte odkvapkať a varte vo vode. Potom ich nechajte vychladnúť v studenej vode a okapejte. Orechy nasypte do pohárov, zalejte horúcim nálevom (zvarte na 1 l vody a 2 kg cukru), prípadne preložte pre chuť klinčekmi alebo škoricou a uzavrite. Vložte ich do zaváracieho hrnca s horúcou vodou a sterilizujte zahriatím na 95 ° C 20 – 40 minút (poháre 0,7 – 0,9 l – 60 minút, poháre 0,5 l – 50 minút). Po ukončení poháre schlaďte. Orechy sa pridávajú do kompótov pre ozdobu, majú výbornú nezabudnuteľnú chuť.