Vynikajúci koláčik, ktorý môžem pripravovať pokojne aj každý deň. Mojej rodine sa nikdy neomrzí. Navyše, dá sa obmieňať na tisíc spôsobov – vyskúšajte iné ovocie, alebo namiesto kakaa pridajte do cesta mleté orechy alebo vanilkový cukor. Pôvodná verzia je však pochopiteľne najlepšia.
Potrebujeme:
100 g rozpusteného masla
100 g kryštálového cukru
4 vajcia
70 g hladkej múky
2 lyžice kakaového prášku
½ bal. prášku do pečiva
Krém:
200 ml smotany na šľahanie
400 g kyslej smotany s vyšším percentom tuku
1 bal. stužovača
3 lyžice práškového cukru (prípadne podľa chuti)
4 ks kivi
Na vrch:
1 bal. želatíny v prášku 10 g
250 ml vody
1 lyžicu kryštálového cukru
Niekoľko kvapiek citrónovej šťavy
Postup:
Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky. Bielky ušľaháme s trochou cukru do hustého snehu. Zvyšný cukor ušľaháme so žĺtkami a rozpusteného masla do peny. Nakoniec primiešame kakaový prášok, múku a prášok do pečiva a opatrne primiešame sneh.
Plech s rozmermi 20×30 cm vystelieme papierom na pečenie a navrstvíme cesto. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov 25 minút.
Zo smotany, cukru a stužovača ušľaháme hustú šľahačku. Potom vmiešame kyslú smotanu.
Želatínu pripravíme podľa návodu – necháme napučať v studenej vode a potom preložíme na plameň, pridáme cukor a zahrievaním rozpustíme (nevaríme). Do želatíny pridáme niekoľko kvapiek citrónovej šťavy.
Na vychladnuté cesto navrstvíme smotanový krém a uhladíme. Na krém uložíme kolieska kivi a nakoniec želatínu.
Necháme vychladiť a môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: receptneked
titulná foto: reprofoto receptneked