plny-hrniec_transparent_negativ.png

ŽELÉ rýchlovka s jahodami: Bez debaty, toto je najlepší HRNČEKOVÝ koláč pod slnkom!

Rýchle, jednoduché a veľmi chutné - ako stvorené ku kávičke alebo dobrej limonáde.

Úžasná svieža dobrota ku ktorej prírpave nás inšpirovala pani Žanetka B. Ide o nesmierne osviežujúci, lahodný a na pohľad luxusne vyzerajúci dezert.

 

 

Tento koláč je kombináciou jemného krému, sladkých jahôd a nadýchaného cesta. Je ľahký a svieži, s perfektnou rovnováhou chutí. Napriek tomu, že koláč sa skladá z troch zložiek, jeho príprava je skutčne rýchla, pretože všetky komponenty cesta zvládnete pripraviť, kým sa pečie cesto.

Najťažšie je počkať, kým cesto vyhladne, všetko ostatné je už hračka. :-)

Ak chcete, koláč môžete vylepšiť rôznymi druhmi ovocia, pridaním čokoládových kúskov do cesta a servírovať ho s domácou šľahačkou.

Potrebujeme:

2 hrnčeky polohrubá múka

1 lyžička prášok do pečiva

2 hrčeky mlieko

4 ks vajce

1 hrnček kryštálový cukor

½ hrnčeka olej

Ďalej:

2 bal. vanilkový puding

500 g jahoda

1 bal. tvaroh

5 lyžíc cukor

2 bal. želatína

jahodový džem

Poznámka:

Koláč môžete pripraviť aj ako tortu do okrúhlej formy, v takom prípade je ale potrebné upraviť množstvo surovín.

Prípadne môžete využiť z receptu len krém a vrchnú želatínovú vrstvu a namiesto cesta urobiť základ z piškót.

 

 

Postup:

Suroviny si pripravíme a rúru predhrejeme na 180° C.

Cesto:

Múku zmiešanú s práškom do pečiva, 5 PL mlieka, 4 ks vajcia, cukor a olej dáme do väčšej misky.

Vyšľaháme do hladkého cesta. Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy.

Pečieme cca 15-20 minút a necháme vychladnúť.

Dva pudingové prášky rozmiešame v troške mlieka a pridáme zvyšok.

 

 

Uvaríme za stáleho miešania a po vychladnutí zmiešame s tvarohom a práškovým cukrom v ľahký krém.

Na studený korpus natrieme jahodový džem.

Potrieme krémom a poukladáme jahody.

Vrchná vrstva:

Želé uvaríme podľa návodu – 500ml vody, 4 lyžice cukru a obsah sáčkov zahrejeme na plameni.

Za priebežného miešania vychladíme, opatrne nalejeme na jahody.

V chlade necháme stuhnúť.

 

 

Pred servírovaním nakrájame nožom namočeným v studenej vode a dozdobíme podľa chuti – len tak, so šľahačkou, s jahodami.

Dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes