plny-hrniec_transparent_negativ.png

Zdravý zeleninový koláč: „Jesenné slnko“

Tento koláčik je neuveriteľne chutný, plný šťavnatej zeleniny a navyše aj nádherne vyzerá. Jeho príprava je veľmi jednoduchá a rýchla, jediným problém je, že po dokončení vám bude ľúto do takej nádhery zahryznúť. :-)

Potrebujeme:

1 ks zelenej cukety

1 ks žltej cukety

3 mrkve

150 g masla

250-300 g celozrnnej hladkej pšeničnej múky

7 lyžíc studenej vody

Soľ, čierne mleté korenie

4 vajcia

150 g nízkotučného najemno strúhaného syra

300 ml mlieka

2 strúčiky cesnaku

Ďalej budeme potrebovať:

Okrúhlu formu na pečenie s priemerom 26 cm

Postup:

Najskôr si pripravíme cesto. Maslo nakrájame na väčšie kusy, pridáme preosiatu múku a zmiešame vidličkou, kým sa nám nevytvorí drobivá hmota. Potom do hmoty vlejeme studenú vodu a vypracujeme cesto.

Okrúhlu formu na pečenie vystelieme papierom na pečenie a na dno a po bokoch formy roztlačíme rukami maslové cesto. Potom formu vložíme do chladničky.

Mrkvu a cukety umyjeme a nakrájame na čo najtenšie prúžky. Snažíme sa, aby boli prúžiky zeleniny približne rovnako široké, ak je treba, tak širšie prúžky cukiet prekrojíme na polovicu.

Keď máme zeleninu pripravenú, začneme ju skladať do formy. Začíname po obvode a pokračujeme smerom ku stredu. Striedame cukety a mrkvu.

Keď je zelenina uložená vo forme, pripravíme si zálievku. Rozšľahané vajíčka zmiešame s  mliekom, pretlačeným cesnakom, strúhaným syrom a dochutíme soľou a korením – môžeme pridať aj nadrobno nasekané zelené bylinky. Zálievku nalejeme na zeleninu. Formou môžeme zľahka ponakláňať a potriasť, aby sa náplň rovnomerne rozložila medzi zeleninu.

Koláč vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 supňov, 60-70 minút.

Vyberieme, necháme chvíľu vychladnúť a môžeme podávať.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: pipslee

Najlepšie recepty na dnes