zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Surovú CVIKLU nastrúham a pripravujem už LEN takto: Najväčšia delikatesa, jedia aj tí, ktorí ju nemajú radi!

Bombastický šalát zo surovej červenej repy nabitý vitamínmi: Neodmietnu ho ani zarytí odporcovia cvikly!

Tento šalátik podľa receptu z portálu souspark má príjemnú sladkastú chuť, takže ho zjedia aj deti a je nabitý vitamínmi.

Vyskúšajte a presvedčte sa sami!

 

 

Existuje viacero dôvodov, prečo je dobré používať cviklu v surovom stave

Zdravie:

Tepelná úprava môže zničiť niektoré vitamíny a minerály v cvikle. Konzumácia cvikly v surovom stave vám pomôže dosiahnuť maximálny príjem týchto dôležitých živín.

Lepšie trávenie:

Surová cvikla obsahuje enzýmy, ktoré podporujú trávenie a pomáhajú pri vstrebávaní živín.

Detoxikácia:

Cvikla je bohatá na antioxidanty a fytonutrienty, ktoré pomáhajú detoxikovať organizmus.

Protizápalové účinky:

Cvikla obsahuje látky, ktoré potláčajú zápal v tele.

Surová červená repa má sladkastú a mierne zemitú chuť. Nie je taká sladká ako varená repa, ale stále je príjemná a osviežujúca. Niektorí ľudia vnímajú v surovej repe aj jemne horkastú chuť, ktorá sa dá eliminovať kombináciou s inými ingredienciami, napríklad s jablkami, citrusmi alebo medom.

Na zdravý šalát potrebujeme:

500 g červenej repy

300 g mrkvy

350 g cibule

4 PL sójovej omáčky

100 g rastlinného oleja

2 PL octu

2 PL kryštálového cukru

korenie a soľ podľa chuti

 

 

Postup:

Na tento šalát vždy vyberajte tmavú a tvrdú repu, tá bude sladká a šťavnatá.

Myslite tiež na to, že potrebujete repu bez akýchkoľvek poškodení, kedže ju budeme používať v surovom stave.

Na hrubom strúhadle si nastrúhajte očistenú mrkvu, aj repu.

 

 

Zmiešajte ich, posypte cukrom a nechajte odležať, až kým repa nepustí šťavu.

Cibuľu si očistite a nakrájajte nadrobno.

Ak vám surová cibuľa spôsobuje tráviace ťažkosti, po nakrájaní ju prepláchnute vriacou vodou.

Na rastlinnom oleji osmažte cibuľu dozlatista a ešte horúcu ju primiešajte k repe a k mrkve.

Rýchlo a dynamicky premiešajte.

Nalejte do šalátu sójovú omáčku, ocot, posypte korením, soľou podľa chuti a dôkladne premiešajte.

 

 

Misu so šalátom zakryte a odložte do chladničky na 2 hodiny.

Po odležaní má šalát oveľa plnšiu a bohatšiu chuť.

Šalát z červenej repy podávame s čerstvým pečivom, pizzovými štannglami, prípadne s opečenými chlebovými krutónmi.

Hotovo.

Prajeme dobrú chuť!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie