Pripravte si túto fantastickú maškrtu z mrkvy podľa receptu z youtube.
Príprava je až smiešne jednoduchá a chuťou si vás okamžite získa!
Zdravotné výhody spojenia týchto potravín
Mrkva:
Vitamín A: Podporuje zdravý zrak, imunitný systém a rast buniek.
Beta karotén: Antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením a znižujú riziko rakoviny.
Vláknina: Podporuje trávenie a znižuje cholesterol.
Vitamín K: Dôležitý pre zrážanie krvi a zdravé kosti.
Vajcia:
Bielkoviny: Dôležité pre budovanie a udržanie svalovej hmoty.
Vitamín B12: Podporuje tvorbu červených krviniek a nervovú sústavu.
Cholín: Dôležitý pre fungovanie mozgu a pamäť.
Luteín a zeaxantín: Antioxidanty, ktoré chránia oči pred poškodením.
Jablko:
Vláknina: Podporuje trávenie a znižuje cholesterol.
Vitamín C: Antioxidanty, ktoré posilňujú imunitný systém.
Draslík: Dôležitý pre reguláciu krvného tlaku.
Polyfenoly: Antioxidanty, ktoré chránia pred rakovinou a srdcovými chorobami.
Spolu tieto tri potraviny poskytujú širokú škálu zdravých benefitov:
- Posilňujú imunitný systém.
- Zlepšujú trávenie.
- Znižujú cholesterol.
- Chránia pred rakovinou a srdcovými chorobami.
- Podporujú zdravý zrak.
- Zlepšujú funkciu mozgu a pamäť.
- Posilňujú kosti a zuby.
Na prípravu zdravého koláča potrebujeme:
250 g mrkvy
4 vajcia
150 ml rastlinného oleja
200 g kryštálového cukru
250 g hladkej múky
10 g prášku do pečiva
kúsky jabĺk alebo iného ovocia
Voliteľné:
Práškový cukor na psypanie
Poznámka redakcie:
Ak chcete ešte zdravšiu verziu, použite na sladenie alternatívne sladidlo – med, brezový alebo kokosový cukor, prípadne cukor trstinový.
Postup:
Do misy si vložíme mrkvu.
Tú sme si predtým nakrájali na tenké kolieska a pridáme vajcia.
Zalejeme olejom.
Rozmixujeme pomocou tyčového mixéra.
TIP:
Ak sa vám mrkvu nechce mixovať, môžete ju nastrúhať.
Pre ešte lepšiu chuť môžete pridať aj citrónovú kôru.
Zapracujeme cukor, pridáme múku s práškom do pečiva.
Metličkou dôkladne vymiešame – v ceste nesmú byť hrudky.
Formu alebo pekáč si vymastíme maslom.
Nalejeme cesto a navrch poukladáme plátky jabĺk.
Rúru si rozohrejeme na 180 °C.
Vložíme koláč a pečieme asi 30 minút. Hotový koláč posypeme práškovým cukrom.
Nakrájame a podávame.
Prajeme dobrú chuť!
Video návod: