plny-hrniec_transparent_negativ.png

Zdravý džem bez cukru na zimu: Nízkokalorický domáci marhuľový džem!

Naučíme vás pripraviť zdravý džem bez cukru, ktorý je možné skladovať po celý rok.

Tento recept je vhodný pre tých, ktorí uprednostňujú správnu výživu, ako aj zdravé recepty.

 

 

Jednoduchý recept na najchutnejší marhuľový džem z youtube kanála Lena cukrár.

Potrebujeme:

(na liter džemu)

1540 g marhúľ (1420 g bez kôstok)

šťavu z 1/2 citróna (35-50 g) (alebo 1/2 ČL kyseliny citrónovej)

sladidlo podľa chuti

 

 

Postup:

Nachystáme si ovocie – marhule dobre umyjeme.

Z marhúľ odstránime kôstky.

Vložíme ich do hrnca.

 

 

Do misky s marhuľami cez sitko precedíme citrónovú šťavu.

Hrniec preložíme na sporák.

Za občasného miešania varíme na miernom ohni.

 

 

Poháre aj viečka naukladáme na mriežku z rúry.

Vložíme do studenej rúry na minimálne 15 minút.

Zapneme ohrev na 120°C.

 

 

Džem varíme, kým nedosiahneme teplotu 90°C.

V tomto okamihu môžeme džem dochutiť a v prípade potreby pridať sladidlo.

 

 

Pokračujeme vo varení.

Akonáhle džem dosiahne požadovanú teplotu a potrebnú konzistenciu, vyberieme poháre z rúry.

Poháre aj džem musia byť pri nalievaní horúce.

 

 

Poháre naplníme takmer po vrch.

Uzavrieme viečkami.

A prekryjeme utierkou.

Netreba už sterilizovať.

 

 

Zostávajúci džem v nesterilnej nádobe môžeme skladovať v chladničke asi 3 dni.

Keď poháre úplne vychladnú, dotiahneme viečka na pevno.

 

 

Džem skladujeme na chladnom a tmavom mieste.

Ak si prajete, aby bol džem trochu sladší, pridajte do pohára trochu medu alebo sirupu.

Môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť!

 

 

Video návod:

 

 

 

Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes