Všetci vieme, aké dôležité je začať deň správnym jedlom. Raňajky nám dodávajú energiu a silu pre produktívnu prácu, a správne zvolené prísady prispievajú k lepšiemu metabolizmu. Nie je však vždy možné, tráviť ráno čas zložitou prípravou jedla. Stavte preto na domáci syr z kefíru, byliniek a rasce – je výborný pre trávenie, zdravý a ľahký.
Domáci syr s rascou, bylinkami a celozrnným pečivom predstavuje ideálne raňajky, alebo olovrant, ktorý ulahodí aj vášmu zdraviu.
Syr je dobré urobiť deň vopred, aby sa stihol dobre odležať.
Ako si vyrobiť syr doma
PRÍSADY
- 1 l kefíru
- 1 l mlieka
- 6 vajec
- 4 lyžičky soli
- 1/3 lyžičky červenej papriky
- štipka kmínu
- 1 strúčik cesnaku
- malá kytičku rôznych byliniek: kôpor, koriander, zelenú cibuľku
PRÍPRAVA
Ak chcete začať, nalejte mlieko a kefír do hrnca a položte na sporák, počkajte, kým sa mliečna zmes dobre nezohreje (ale nie je potrebné priviesť až do varu). Kým budete čakať, zmiešajte vajcia so soľou, a keď sa zmes zahreje, nalejte vaječnú zmes do mliečnej zmesi a miešajte na miernom ohni, kým sa srvátka neoddelí.
Po vypnutí nechajte zmes vychladnúť asi 2 minúty.
Vezmite cedník, položte doň gázou, preložte do 2 vrstiev a nalejte syrovú hmotu. Zmiešajte bylinky s cesnakom a pridajte ku syru spolu s červenou paprikou.
Gázu zabaľte do uzla a nechajte odtekať.
Keď je srvátka úplne odtečená, na vrch syra dajte misku s vodou: bude plniť úlohu ťažítko, odstráni prebytočnú vlhkosť.
Nechajte syr v chladničke na noc, a ráno už dostanete chutné občerstvenie.