Namočte ich noc a ráno len zjedzte: Tieto úžasné veci sa stanú s vaším telom, keď začnete jesť máčané mandle – začnite už zajtra!

Už vám niekedy povedala babička, aby ste jedli namočené orechy?

Už vám niekedy povedala babička, aby ste jedli namočené orechy? Platí to aj mandliach. Je to preto, že namočené mandle majú zdravotné prínosy, ktoré sa rozhodne oplatí poznať! Mandle sú plné vitamínov a minerálov ako je vitamín E, zinok, vápnik, horčík a omega-3 mastné kyseliny. To však nie je všetko!

Prečo by ste mali namočiť mandle skôr, ako ich zjete

Suché mandle obsahujú v šupke enzýmový inhibítor , ktorý je v zásade určený na ochranu jadierka ( zabraňuje tomu, aby sa k nemu dostala vlhkosť, inak by totiž rýchlo vyklíčilo). Akonáhle sú mandle namočené vo vode, tento enzýmový inhibítor sa uvoľní. Keď budete jesť vopred namočené mandle, budú oveľa ľahšie na strávenie a dostane sa vám z nich tiež viac živín. Väčšina orechov a semien sa popravde lepšie trávi a vstrebáva do krvi (máme na mysli živiny), keď sa pred konzumáciou namočia na pár hodín do vody.

Zdravotné prínosy každodenná konzumácia namočených mandlí

Viac energie – hneď

Keď budete každý deň ráno konzumovať hrsť mandlí, hneď sa vám dostane zdravá energia. Mandle sú totiž plné mangánu, medi a riboflavínu, čo zvyšuje produkciu energie a rýchlosť metabolizmu. To znamená, že napriek prísnu energie sa nemusíte obávať priberania. Dodržte však pravidlo hrsť mandlí ráno a maximálne 20 kusov denne.

Zdravé srdce

...

Mandle sú prospešné pre srdce, pretože sú bohaté na mononenasýtené tuky, bielkoviny a draslík. Obsahujú aj vitamín E, ktorý znižuje riziko ochorenia srdca, zatiaľ čo horčík zabraňuje infarktu. Mandle majú tiež schopnosť redukovať zápal poškodzujúce artérie.

Výživa pre mozog

Mandle majú za priehrštie živín, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie  mozgu. Sú bohaté na riboflavín a L-karnitín. Tieto živiny zvyšujú aktivitu mozgu a vytvárajú nové nervové spoje, čím sa znižuje riziko Alzheimerovej choroby.

Mandle znižujú cholesterol

Vitamín E a vápnik, ktorý obsahujú mandle, sú veľmi účinné, pokiaľ ide o reguláciu hladín cholesterolu.

Zdravé kosti

Množstvo vitamínov, minerálov a fosforu prospeje zdraviu kostí. Fosfor posilňuje nielen kosti a zuby, ale tiež zabraňuje stavom, ako je osteoporóza. Mandle tiež znižujú zápal a opuchy.

Normálny krvný tlak

Draslík v mandliach pomáha regulovať krvný tlak. Nízky obsah sodíka navyše pomáha riadiť kolísavý krvný tlak.

Prevencia rakoviny čriev

Bolo preukázané, že mandle znižujú riziko rakoviny hrubého čreva, pretože zlepšujú peristaltické pohyby čriev, pôsobia proti zápche a odstraňujú z nich škodliviny.