Toto povedzte každému, koho trápia kĺby a slabá imunita: Recept našich dedov schová do vrecka aj drahé lieky z lekárne!

3545

Máte radi držkovú polievku? Mnohí sa tejto pochúťke stránia, niektorí ju stále považujú za jedlo „chudobných“, pravdou však je, že táto pochúčka našich dedov má nevídané zdravotné výhody. Podľa portálu mäsodomov je to nevídaná vitamínová a minerálová bomba, ktorá vás omladí, dá do poriadku zdravie a pomôže vám schudnúť.

Aké sú hlavné zdravotné výhody?

– zdroj bielkovýn

– významný antioxidant

– pre zdravé srdce – za to môže najmä vitamín vitamínu B-12 alebo kobalamínu, ktorý držky obsahujú

– nápomocné pri chudnutí . nepriberá sa z nich

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

– zdroj kolagénu, ktorý je potrebný pre pokožku aj vaše kĺby

– obsahuje telu prospešné nasýtené mastné kyseliny – ich zdroj je dôležitý napríklad pre ženy počas obdobia klimaktéria

– podpora imunity (zdroj dôležitých vitamínov a minerálov)

– jeden z najbohatších zdrojov selénu a zinku

– vápnika a fosforu, ktoré priaznivo pôsobia na kĺby.

– prospievajú zdraviu štítnej žľazy

Máte radi držky? uvarte si najlepšiu držkovú polievku!

Potrebujeme:

1 kg držiek

0,75 kg údeného mäsa

1 ks červenej kápie

1 ks zelenej kapie

1 ks väčšieho póru

1 ks cibule

5 ks sušených pálivých papričiek

1 ks paradajok v konzerve

3 ks bobkového listu

4 ks nového korenia

1 ks zemiaku

4 strúčiky cesnaku

bravčová masť

drvená rasca

majorán

Postup:

Najskôr si pripravíme držky, ktoré vložíme do vody a varíme 15 minút.

Potom vymeníme vody a opäť varíme 15 minút.

Zase vodu zlejeme a dáme do hrnca novú.

Následne pridáme údeného mäso, bobkový list a nové korenie.

Mäso varíme 2 hodiny.

Na masti opražíme nakrájanú cibuľu. Pridáme nakrájanú kapiu, pór, zmes opražíme a pridáme nasekané pálivé papričky.

Všetko podusíme 2-3 minúty. Následne pridáme paradajky z konzervy, posypeme rascou, premiešame a podlejeme vývarom, v ktorom sme pripravovali údené mäso.

Následne to dusíme a priebežne podlievame a miešame.

Zmes dusíme asi 1,5 hodiny.

Potom pridáme do polievky držky, prilejeme zvyšok vývaru a lisovaný cesnak.

Polievku zahustíme najemno nastrúhaným zemiakom.

Na záver pridáme majorán.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Témy:


Pridajte svoj komentár