zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Môj dedo mi prezradil, prečo mali kedysi všetci doma obyčajnú bravčovú MASŤ: Zázrak na prechladnutie, choré kĺby aj zápal priedušiek!

Dôvod, prečo sa oplatí mať doma bravčovú masť aj keď ju nebudete jesť.

Naši starí rodičia konzumovali omnoho viac bravčovej masti ako my a pritom ich netrápilo množstvo z chorôb a zdravotných problémov, ktoré kvária dnešných ľudí.

 

 

Tento bravčový tuk totiž sám o sebe nie je vôbec zdraviu škodlivý, práve naopak.

Samozrejme, je potrebné konzumovať ho v zdravej miere, ale možno budete sami prekvapení, aké výhody pre vás bude táto mastná pochúťka mať.

 

 

Foto: tjn

Masť je omnoho lepšia ako olej – aby vás liečila, nemusíte sa jej však ani dotknúť!

Masť má omnoho vyšší stupeň zadymenia, ako rastlinné tuky, alebo maslo.

To znamená, že sa tak rýchlo neprepaľuje a nevznikajú v nej zdraviu škodlivé a karcinogénne látky tak rýchlo, ako keď pripravujete jedlo na inom tuku.

Okrem toho je tu však jeden účinok, o ktorom by mal vedieť každý – dokáže liečiť bez toho, aby ste ju jedli.

Bravčová masť je totižto zázrak pre zdravú pokožku – na rozdiel od drahých krémov z obchodu totižto prestupuje až do hlbších vrstiev pokožky, kde dokáže skutočne liečiť a pomáhať.

 

 

Foto: tjn

Zázrak, ktorý netreba ani jesť!

 

Bravčová masť obsahuje kyseliny, ktoré dokážu liečivú látku zakonzervovať a poslať priamo do hlbších častí pokožky.

Podľa toho, aké bylinky použijete, lieči napríklad ekzémy, zápaly, pomáha pri hojení jaziev, kŕčových žilách.

A vďaka kolagénu krásne vypína pleť a bojuje proti vráskam.

Pri bronchitíde

 

 

Kapustný list trochu pobúchať tĺčikom na mäso, potrieť hruď masťou a priložiť kapustný list.

Pri horúčke, bolesti v hrudníku a zapálených prieduškách

 

Do masti nalejte domácu pálenku, dobre vymiešajte, natrite na hruď, priložiť kapustovým listom, priložiť nejakú nahriatu utierku a dobre „zababušiť“.

 

Foto: tjn

Pri angíne

Slaninu/len bielu/nakrájať na tenulinké plátky, poprášiť sladkou mletou paprikou, opatrne položiť na boľavé hrdlo, zaviazať a ak sa dá, tak nechať cez noc pôsobiť.

Boľavé hrdlo

Pri kašli a boľavom hrdle sa prikladá masť a gáza na boľavé hrdlo a necháva pôsobiť.

Bravčová masť a nechtík – zázrak nielen na boľavé kolená

 

Foto: tjn

 

Zázrak starých materí, ktorý má nespočetné množstvo využitia pre zdravie a krásu.

stačí natrieť na hrudník a máte najlepší liek pri záchvatoch kašľa, a to aj astmatického,

odstraňuje bolesti chrbta, svalov i kĺbov,

 

 

pre bábätká a matky je neoceniteľný,

upokojuje pokožku,

bojuje proti ekzémom, kožným zápalom, akné,

najlepší liek na kŕčové žily, modriny a drobné ranky,

dezinfikuje a upokojuje,

lieči štípance od hmyzu, odreniny aj drobné jazvy po operácii či úraze.

Ako ju vyrobiť?

Bravčovú masť dáme na plameň a necháme rozpustiť, keď začne masť perliť vmiešame kvety nachtíka – platí pomer na 500 g masti, 1 hrsť bylín.

Celé spolu necháme na plameni ešte asi 5 minút, potom necháme na 24 hodín odstáť.

Tento postup – prevretie a odstavenie opakujeme 3x. Potom prepasírujeme cez gázu a máme hotovú masť, ktorú skladujeme v čistých nádobkách v chlade.

Domáca masť na bolesti kĺbov a kožné ťažkosti

 

Potrebujeme 250 g bravčovej masti a dve plné hrste kvetov kamilky.

Masť rozpustíme na plameni, pridáme kamilky  a všetko sa privedie do varu.

Potom odstavíme, nádobu prikryjeme a odložíme na chladné miesto na 24 hodín.

Na ďalší ďalší deň zmes zohrejeme a prelisujeme cez plátno.

Okrem kamiliek  môžete tieto maste na kolená vyrábať aj z bobkovéh listu, pagaštanu konského a cibuľových šupiek.

Masť na nádchu, alergie a dýchacie ťažkosti

 

Foto: pixabay

Ako ju vyrobiť?

Potrebujeme:

20-30 listov nádchovníka

Bravčovú masť – 200 g

Tuk najprv rozohrejte, pridajte čerstvé listy nádchovníku, teplotu stiahnite na najnižší stupeň a asi 2 hodiny udržiavajte stálu teplotu.

Občas premiešajte a nechajte bylinku lúhovať.

Potom nechajte vychladnúť a uložte na 24hodín do chladničky.

Druhý deň postup zopakujte, nechajte vychladnúť a ešte vlažnej preceďte do uzatvárateľných pohárov. Skladujte v chlade.

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie