plny-hrniec_transparent_negativ.png

Najlepšia diéta na svete: Zdravé zeleninové placky bez múky namiesto mastnej klasiky zo zemiakov – 11 top receptov!

Zdravé placky zo zeleniny

Potrebujeme:

200 g karfiolu

1 mrkvu

2 strúčiky cesnaku

čierne korenie

3 lyžice olivového oleja

200 g brokolice

1 cibuľu

2 zemiaky uvarené

100 g ovsených vločiek

soľ

Postup:

Uvarené zemiaky postrúhame. Rovnako nastrúhame aj mrkvu. Cibuľu, cesnak a bylinky pokrájajte na čo najmenšie kúsky. Brokolicu a karfiol si nakrájajte na kúsky vložte do misky a zalejte vodou. Takto zaliate ich dajte na 3 minúty do mikrovlnky. Nakoniec brokolicovo-karfiolovú zmes rozmixujte.

Všetky pripravené ingrediencie nakoniec zmiešajte v jednej miske. Miešajte kým nevznikne ucelená zmes. Z hotovej zmesi vytvorte malé kôpky, ktoré vyformujte do placky. Poukladajte ich na plech pokrytý papierom na pečenie a pečte 15 minút pri teplote 220 stupňov. Po 15-tich minútach ich otočte a pečte ďalších 15 minút.

Podávať ich môžete s varenými zemiakmi alebo len jednoduchým zeleninovým šalátom. Pokiaľ ich chcete jesť len samé, odporúčame cesnakový dip (kyslá smotana, 2 lyžice horčice, 3 strúčiky cesnaku, soľ a čierne korenie).

Zdravé zemiakové placky

Potrebujeme:

4 stredne veľké zemiaky

25 g rozpusteného masla

120 g strúhaného syra s nižším obsahom tuku

10 g nadrobno nasekanej pažítky

2 vajcia

1 strúčiky cesnaku

1 lyžičku oregana

Soľ a čierne mleté korenie

Soľ a korenie

Postup:

Zemiaky nastrúhame a zalejeme ľadovou vodou. Premiešame a necháme 10 minút odstáť vo vode. Tým odstránime prebytočný škrob a zemiaky budú omnoho chrumkavejšie.

Ľadovú vodu zlejeme a vyžmýkame zo zemiakov. K zemiakom pridáme ostatné zložky a premiešame.

Premiešame a z cesta formujeme oválne placky, ktoré ukladáme na plech. Pečieme pri teplote 200 stupňov 20 minút.

Podávame so zeleninou a sviežim dressingom z gréckeho jogurtu, pár kvapiek citróna, špetky soli a byliniek.

Obložená cuketová placky

Potrebujeme:

2 ks cuketa

4 vajcia

80 g tvrdý nízkotučný syr

soľ

2 lyžičky granulovaného cesnaku

Na vrch:

voliteľné: syr, morčacia šunka, kukurica, šampiňóny, pomodoro, oregano, bazalka…

Postup:

Cuketu nastrúhame najemno, posolíme a necháme postáť 15 minút. Za tento čas pustí veľmi veľa šťavy. Poriadne ju vyžmýkame od tekutiny najviac ako sa dá, až kým nám v rukách ostane len taká väčšia gulička. Do tejto zmesi pridáme strúhaný tvrdý syr, vajíčka, granulovaný cesnak a zamiešame. Toto cesto rozložíme rovnomerne na tortovú formu vyloženú papierom na pečenie, alebo na klasický plech na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 190°C cca 15-20 minút. Vyberieme, potrieme omáčkou,dáme bylinky a pridáme oblohu, okrem syra. Dáme naspäť do rúry zapiecť na 20 minút, potom pridáme syr a dáme zapiecť na 5 minút a potom ešte na 3 minútky gril. Chutí skoro ako skutočná pizza a vždy sa po nej len tak zapráši.

Pečené placky so syrom

Potrebujeme:

400 g karfiolu

200 g nakladanej červenej papriky

100 g strúhaného  syra s nižším obsahom tuku

1 vajce

1 ½  sezamových semienok

2 lyžice celozrnnej strúhanky (môžeme nahradiť aj obyčajnou)

1 ½ lyžice najmeno nasekanej petržlenovej vňate

2 strúčiky cesnaku

1 lyžičku morskej soli

Čierne mleté korenie podľa chuti

Postup:

Karfiol rozdelíme na jednotlivé ružice a dáme variť do vriacej vody.

Kým sa karfiol varí, na suchej panvici zľahka opražíme sezamové semienka.

Nakladanú papriku nakrájame na malé kocky a v miske zmiešame s petržlenovou vňaťou, nadrobno nakrájaným cesnakom, vajíčkom, strúhankou a  syrom.

Uvarený karfiol scedíme a rozmixujeme v mixéry a pridáme k ostatným ingredienciám. Zmes dochutíme soľou a korením. Mokrými rukami z hmoty tvarujeme jednotlivé krokety, ktoré ukladáme na plech, vystlaný papierom na pečenie. Ak sa nám hmota zdá príliš riedka, pridáme strúhanku.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov, kým krokety nie sú na povrchu zlatisté.

Necháme vychladnúť a môžeme podávať. Moje krokety síce vyzerajú skôr ako malé placky alebo fašírky, ale pokojne si ich môžete vyformovať do tvaru, ktorý vám vyhovuje. :-)

Zemiakové placky bez múky

Z týchto zemiakových placiek nepriberiete: Naučte sa výborné placky bez múky, pripravené za minútku a sú ešte chutnejšie ako mastná klasika!

Potrebujeme:

3 väčšie zemiaky

2-3 hrste kyslej kapusty

1 žĺtok

4 lyžice solamylu

Soľ a korenie podľa chuti

Repkový olej

Postup:

Zemiaky ošúpeme a nastrúhame najemno. Vymačkáme väčšinu škrobu a pridáme kyslú kapustu – je dobré nakrájať si ju na drobnejšie. Pridáme aj solamyl, žĺtok, ochutíme soľou a korením a dobre premiešame.

Placky môžeme robiť na tri spôsoby – buď piecť na plechu vystlanom papierom na pečenie. Piecť na neprilnavej panvici s hrubým dnom bez oleja – tieto dve možnosti sú najzdravšie. Ak sa bojíte, že by sa pripálili, tak panvicu len potrite trochou repkového oleja a opekajte z oboch strán dozlatista.

Brokolicové placky

Vynikajúce brokolicové fašírky s ovsenými vločkami

Potrebujeme:

1 stredne veľkú brokolicu

2 vajcia

4 lyžice ovsenných vločiek

2 lyžice celozrnnej strúhanky

1 lyžicu sezamových semienok

2 lyžice tekvicových semieniek

2 lyžice slnečnicových semienok

1 zväzok petržlenu

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Brokolicu umyjeme, rozdelíme na menšie kúsky a veľmi krátko povaríme v slanej vode  (prípadne sparíme) aby brokolica trochu zmäkla. Potom okamžite zalejeme studenou vodou, aby sme okamžite zastavili proces varenia.

Semienka zmiešame a nasucho opražíme na panvici. Brokolicu preložíme do mixéra a rozmixujeme. V miske zmiešame rozmixovanú brokolicu, nasekanú petržlenovú vňať, vajcia, ovsené vločky, semienka, soľ a korenie. Nakoniec primiešame strúhanku tak, aby sme získali dobrú konzistenciu na tvarovanie karbonátok.

Z cesta tvarujeme jednotlivé fašírky, ktoré vyprážame na olivovom oleji z oboch strán dozlatista.

Prípadne môžete zvoliť aj pečenú verziu. Karbonátky preložte na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite olivovým olejom a pečte dozlatista pri teplote 180-190 stupňov. Fašírky počas pečenie obrátime, aby sa zapiekli dochrumkava aj z druhej strany.

10-minútové placky ako náhrada pečiva

10-minútové placky z ovsených vločiek namiesto pečiva

Potrebujeme:

150 g ovsených vločiek

125 g kyslej smotany

3 vajcia

Listy čerstvého zeleru

Soľ podľa chuti

Postup:

Ovsené vločky zmiešame s kyslou smotanou, vajíčkami, soľou a lyžičkou nasekaných zelerových lístkov (môžeme nahradiť petržlenovou vňaťou). Vymiešame jednotné cesto, z ktorého formujeme jednotlivé placky. Placky pečieme na suchej panvici z oboch strán.

10-minutni-zobeni-kruh-pecivo-1

10-minutni-zobeni-kruh-pecivo-2

10-minutni-zobeni-kruh-pecivo-3

10-minutni-zobeni-kruh-pecivo-4

Syrové pagáče, z ktorých nepriberiete

Z týchto pagáčov nepriberiete: Naučte sa výborné syrové pagáčiky bez múky, pripravené za minútku!

Potrebujeme:

250 g tvarohu

3 vajcia

3 lyžice ovsených vločiek zomletých najemno)

3 lyžice ovsených vločiek

1 lyžičku soli

150 g syru s nižším obsahom tuku

Postup:

Všetky prísady okrem syra zmiešame v miske a necháme 5 minút odstáť. Zo zmesi odoberáme po lyžičkách a hmotu navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Posypeme strúhaným syrom A vložíme do vyhratej rúry, kde pečieme, kým syr nie ej na povrchu zlatistý.

Kukuričné placky

Potrebujeme:

250 g kukurice – scedenej a čo najviac osušenej

¾ šálky zomletých ovsených vločiek

1 vajce

¼ šálky mlieka

Trochu oleja

2 jarné cibuľky nakrájané nadrobno

1 pálivú papriku alebo menšiu kápiu

½ lyžičky prášku do pečiva

Nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať alebo koriander

Soľ a korenie

Postup:

Cez sitko nasypeme do zomleté vločky a prášok do pečiva, pridáme vajce, mlieko a vymiešame cestíčko. Pridáme trochu oleja. Teraz pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku, petržlenovú vňať a papriku. Nakoniec pridáme aj kukuricu, ochutíme soľou a korením a z cesta dávkujeme na rozpálený olej lyžicou cesto jednotlivé „lievance“ a avyprážame dozlatista z oboch strán.

Cuketové peniažteky

Potrebujeme:

Cuketu

olej

cesnak

korenie

1 lyžica kyslej smotany (voliteľné)

mozzarella

nastrúhaný parmezán

Postup:

Plech na pečenie vysvetlím papierom na pečenie a pokvapkáme trochou oleja – rozotrieme. Cuketku nakrájame na kolieska a uložíme na plech.
Strúčik cesnaku roztlačíme a zmiešame s lyžicou oleja, ľubovolnými bylinkami smotanou a ponatierame cuketu. Na každé koliesko nasypeme štipku korenia (soľ nedávajte, pustili by veľa šťavy- prípadne dosoľte až po upečení), uložíme kúsok mozzarelly, posypeme parmezánom a pečieme do svetlohneda.

Obložená zemiaková placka

Potrebujeme:

1,5 kg zemiakov
300 g  mletého mäsa alebo jemnej salámy, párkov alebo klobásy)
1 paprika
1 stredne veľkú cibuľku,
Zelenú cibuľku, pažítku a petržlen,
2 vajcia,
4 lyžice ovsených vločiek, ktoré si zalejeme horúcou vodou, aby zmäkli ,
soľ, korenie, paprika a pálivé korenie,
100-150 gramov syra
olej na pokvapkanie a vymastenie plechu

Postup:

Cibuľu a klobásku nakrájame na plátky a papriku na drobné rezančeky. Zemiaky nastrúhame nahrubo.

Cibuľku na na oleji orestujeme, pridáme klobásku a nakoniec aj papriku. orestujeme a odložíme bokom, necháme vychladnúť. Ak pracujeme s mletým mäsom tak jednoducho ochutíme a orestujeme na cibuľke.

Do strúhaných zemiakov pridáme zmäknuté vločky, vajcia, koreniny, bylinky a nakoniec aj vychladenú zmes z panvice. Premiešame.

Navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie, alebo vymastený olejom. Na plech rovnomerne navrstvíme zmes a môžeme pridať aj nakrájanú cibuľku, papriku, alebo iné prísady podľa chuti.

Pečieme v rúre predhriatej na 180 ° C asi 30 minút. Potom posypeme  strúhaným syrom a pečieme ďalších 5-7 minút.

Najlepšie recepty na dnes