plny-hrniec_transparent_negativ.png

Zdravé želé cukríky bez cukru

Ak patríte k „závislákom“ na farebných želé medvedíkoch, ale odopierate si ich kvôli vysokému obsahu cukru, nezdravým farbivám a konzervačným látkam, máme pre vás skvelé riešenie. Sú ním domáce želé cukríky, ktoré pripravíte bez jediného gramu cukru. Okrem toho obsahuje množstvo potrebných vitamínov a minerálov, vďaka čomu ich môžete bez výčitiek svedomia dať aj svojim deťom. Cenný kolagén obsiahnutý v želatíne navyše prospieva nie len pohybovému ústrojenstvu, ale prospieva tiež ku kráse pleti, nechtov a vlasov. Tak poďme rýchlo na to, aby maškrtenie na sladkých cukríkoch už nikdy viac nebolo prehreškom.

Potrebujeme:

1 ½ šálky ovocnej alebo zeleninovej šťavy (šťava určuje nie len chuť ale aj farbu našich cukríkov- napr. kiwi, zelené hrozno, kapusta – zelené cukríky; mrkva, pomaranč, mago – oranžové)

4 lyžice želatíny

2-4 lyžice medu (príp. stévie)

½ lyžičky vanilkového extraktu

Môžeme použiť 1 lyžicu zdravých zložiek v prášku (napr. vitamín C, horčík)

Postup:

Pripravené šťavy nalejeme do kastrólika a zasypeme želatínou. Počkáme kým želatína vsiakne do tekutiny. Potom zmes premiešame.

Šťavu začneme zahrievať na miernom plameni – dávame však pozor, aby sa šťava nezačala variť, pretože by sme prišli o cenné vitamíny. Keď sa želatína rozpustí, vmiešame ostatné zložky – med, vitamíny a extrakty (v prípade, že sa ich rozhodneme pridať).

Takto pripravenú želatínu nalejeme do foriem a necháme vychladnúť cca 2-3 hodiny.

Vychladenú želatínu nakrájame na kocky a môžeme maškrtiť. Pri vhodnom skladovaní (vo vzduchotesnej nádobe) vydrží až 3 týždne.

Odporúčaná kombinácia ovocných a zeleninových štiav podľa farieb na úvodnom obrázku

ČERVENÁ – jahody, mrkva, červená repa a trocha citónovej šťavy

ORANŽOVÁ – mrkva, pomaranč, zázvor, mango džús

ŽLTÁ – žltá hruška, žlté jablko, žltá paprika a repa

ZELENÁ – kapusta, kiwi, uhorka, zelené jabko a hroznové víno

FIALOVÁ – maliny, čučoriedky, jablko, trocha červenej repy a červenej kapusty

 

zdroj: carujeme

Najlepšie recepty na dnes